Hoppa till sidans innehåll

Västernorrlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västernorrland. Vårt uppdrag är att företräda, stödja och leda idrottsrörelsen i distriktet i gemensamma frågor.
Vår värdegrund är: rätten att vara med, kompetens, trovärdighet och engagemang.

Multinationella skidskyttefunktionärer på vallen i Sollefteå

2016-03-08 09:46

Skidskytteklubben I21 IF arrangerar flest nationella tävlingar per år av alla skidskytteföreningar i landet. Behovet av engagerade människor och duktiga funktionärer är stort. Hans Naucler är den drivande kraften bakom integrationsprojektet som sedan tre år tillbaka erbjuder ungdomar med utländskt ursprung i Sollefteå att arbeta som funktionärer vid tävlingar i skidskytte.
  • Skapad: 08 MAR 2016 09:46

Vid varje tävling använder de sig av cirka 60 funktionärer som tillsammans arbetar för att göra tävlingen möjlig. Cirka 20 av dessa är ungdomar med utländskt ursprung som ansvarar för skjutvallen. De hanterar den enskilt viktigaste delen av tävlingen, nämligen terminalerna. Nio ungdomar arbetar som knappare i terminalerna, nio som skrivare samt några extra så de kan avlösa varandra om någon börjar frysa eller blir sjuk. De är ansvariga för att hålla koll på varje startnummer, antalet missar och träffar, hantera måltavlorna och notera tiden på skjutvallen.

Satsningen får stöd av Västernorrlands Idrottsförbund som fått särskilda pengar från regeringen för att stötta idrottsföreningar som arbetar med integration. I21 IF har ordnat kläder som deltagarna kan få låna.

– De flesta av ungdomarna har inte kläder som klarar av en kall vinterdag, säger Hans Naucler.

Förberedelserna innan tävlingen pågår i två månader med utbildningar inom både arbetet som funktionär samt regler för skidskytte.

 

HansNaucler

 

Ungdomarnas engagemang är avgörande

– Ungdomarnas engagemang och deltagande är en avgörande faktor för att I21 ska kunna genomföra alla tävlingar utan att söka hjälp från andra föreningar i området. Samtidigt som föreningen får duktiga funktionärer till tävlingarna lär sig projektdeltagarna att ta ansvar, får träna det svenska språket och förbättra sin självkänsla, säger Hans.

– De är en auktoritet där de sitter och får ta stort ansvar. De måste därför vara professionella och säkra på sina arbetsuppgifter då detta moment är direkt avgörande för tävlingens utfall. Vid den första tävlingen hade ungdomarna mindre felprocent än funktionärerna på världscupen, berättar Hans.

Han vill även lyfta Gudlav Bilderskolan som är en stor anledning till att detta projekt går att genomföra. Utan en god kontakt med skolan och engagerade lärare som Ellinor Jonsson skulle de inte kunna nå ut med projektet och hitta engagerade ungdomar.

skriverierI21

Hans ger inte upp

Vägen fram till satsningen har inte varit spikrak. Det började med att I21 IF arrangerade en prova på aktivitet där man bjöd in alla utländska ungdomar till att få testa både skytte och skidåkning. Denna aktivitet uppmärksammandes av media som vinklade händelsen till att Hans utbildade flyktingar till krypskyttar. Den felaktiga nyheten spreds som en löpeld genom över världen och föreningen valde att avbryta satsningen. Men Hans Naucler är inte mannen som ger upp.
– Jag började fundera på vad vi kunde göra istället, säger Hans. Det var då idén att använda dem som funktionärer dök upp. Det visade sig vara ett lyckat drag.
– Vi i I21 är otroligt nöjda och det verkar ungdomarna också vara. Utan dem skulle det inte gå att ha så stora tävlingar.

Den 1-3 april smäller det då, är det JSM och SM i skidskytte i Sollefteå.

Skribent: Gustav Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västernorrlands Idrottsförbund
Nordichallen, Box 890
851 24 Sundsvall

Kontakt:Tel: 0104764900
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss