Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Idrott hela livet med Västerås Cykelklubb

28 SEP 2016 11:29
Svensk Idrott vill att barn, unga, vuxna och äldre ska ha möjlighet att fortsätta idrotta i förening genom hela livet. Möt cyklisterna i VCK PRO Tour Team Västerås som har skapat förutsättningar för både glädje, gemenskap och välmående.
  • Uppdaterad: 28 SEP 2016 11:54

Det är en krispig höstmorgon och solens strålar börjar så smått skingra dimman efter en kylig natt. På parkeringen utanför en av Västerås matbutiker börjar cyklisterna i VCK PRO Tour Team Västerås så smått att rulla in. Först på plats är Ulf Johansson.
- Vi träffas här tre dagar i veckan, berättar han.
- Sedan tittar vi på flaggorna här utanför butiken och ser åt vilket håll det blåser. Vindens riktning bestämmer vilken väg vi ska ta. Vi vill ha medvind de sista milen hem.


Jan Hernelind, Erland Wallinder, Roger Johansson, Tommy Hjerpe, Bosse Andersson, Ulf Johansson, Sven-Olof Ljungdahl och Lennart Antonsson.

Ulf tittar upp mot flaggorna. Idag är det nästintill vindstilla. Ytterligare några cyklister ansluter och snart är gruppen fulltalig.

– Det är frivilligt att komma hit och vi blir gärna fler deltagare, men det gäller att vara här klockan nio, för då åker vi, ler Ulf.

Idrott är en viktig del av livet för många och mer än 30 procent av Sveriges befolkning i åldern 16-84 år är medlem i en idrottsförening. Idrotten engagerar människor i alla åldrar och skapar sammanhang där gammal som ung kan mötas. Därför är Svensk Idrotts övergripande mål att utveckla verksamheten så att både barn, unga och vuxna och äldre väljer att idrotta i förening under hela livet.

VCK PRO Tour Team har funnits i många år och är ett troget gäng. Här finns allt från före detta elitcyklister till de som har hittat cykling som motionsform under senare år.


Sven-Olof Ljungdahl

- Det är en väldigt bra idrott eftersom den är skonsam och inte sliter på kroppen så mycket, säger Sven-Olof Ljungdahl, som är äldst i gruppen med sina 81 år.

- Det är ett sätt att ta hand om min kropp och må bra. Jag vill ha hälsan i behåll så länge som möjligt.

- Det här blir ju lite av höjdpunkten på veckan. Vi har trevligt tillsammans samtidigt som vi tränar och håller oss unga, fyller Tommy Hjerpe i.

De berättar att en cykeltur brukar vara mellan 8-12 mil. Halvvägs väntar en obligatorisk fikapaus, ett viktigt och uppskattat inslag, där cyklisterna får tid att prata och umgås. Och trots att någon kan vara lite småtrött på morgonen när de ska iväg är alla överens om att de är otroligt pigga när de kommer hem.

- Vi cyklar ungefär 1 000 mil om året. Alla gillar ju att röra på sig, men jag tror ändå att kamratskapen är det viktiga. Vi lär oss fortfarande mycket av varandra och så är det lättare att komma iväg och träna om man är fler, säger Jan Hernelind.

- Jag har varit föreningsaktiv i väldigt många år och det vill jag fortsätta att vara. Det är en stor del av mitt sociala liv!  

Klockan närmar sig nio och gruppen gör sig redo.

- Idag bär det av mot Torshälla, säger Tommy med ett leende, innan gruppen trampar iväg för ännu några mil på sadeln.

Text och foto: Anette Fransson.

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss