Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Miljövänliga Mars hos Kungsörs Ridklubb

20 MAR 2017 14:27
Kungsörs Ridklubb är en av länets idrottsföreningar som tävlar med Svett & Watt. Vi hälsade på föreningen under deras satsning "Miljövänliga Mars".
  • Uppdaterad: 20 MAR 2017 15:45

Det är sol ute. Våren kämpar med att ta över marken från vintern så att nytt ska kunna gro. Vi är, givetvis samåkandes, på väg för att hälsa på hos Kungsörs Ridklubb som är med och tävlar i miljöprojektet Svett och Watts Instagramtävling. Efter att ha kommit igång under februari med stor entusiasm har föreningen valt att dedikera en hel månad till extra miljöengagemang – kallad ”Miljövänliga Mars”. Vi följer givetvis föreningens insatser via Instagram, men vi är nyfikna att kika in i verkligheten också. Vad, hur gör de och har de några fler tips att delge oss alla?

På stallplanen ligger smältis och blåsten tar i, men som en värmande sol i sig kommer initiativtagaren till satsningen och föreningens ridskolechef Stina Holgersson och hälsar oss välkomna.

”Kom in!” Säger Stina. Och vi sätter oss och småpratar på stallkontoret.

”Anledningen till att vi valde att dra igång det här är faktiskt att vi som förening i det lilla vill bidra till det stora. Vi vill helt enkelt lämna efter oss en bättre värld till denna, nästa, nästa och nästa generation. Och då är miljön så viktig att ta hand om. Allt vi kan göra är bra.”

Vi pratar om att det här också är ett sätt att välja att arbeta med värdskap på en till nivå, när projektledaren för Svett och watt Eric Söderberg dyker upp. Han är här för att han också är nyfiken på föreningens miljöarbete och vill uppmärksamma deras insats lite extra. Diplom, en energimätare och kaffemuggar med Svett och Watt-tryck delas ut. Dessutom ska han göra en enkel energikartläggning på anläggningen för att sedan kunna ge ännu fler klimatsmarta tips.


Stina och Eric

Medan Stina och Eric kikar på anläggningens möjligheter kommer Sofia Levin, privathästägare och engagerad i föreningens tävlingssektion och en av dem som verkligen engagerat sig i Miljövänliga Mars, och sluter upp till vårt sällskap. Vi passar på att fråga henne om de konkreta åtgärder som de vidtagit.

”Först och främst tittade vi på vad vi redan gör och lyfte fram det. Som att vi kokar vatten med vattenkokare och källsorterar. Läskburkar samlas och pantas av vår ungdomssektion som sedan köper in saker som hästarna eller annat som klubben behöver.”

Under mars månad sker dock ingen försäljning av läskburkar alls, utan det är blandsaft eller vanligt kranvatten som gäller. Likaså är allt utbud i cafeterian ekologiskt och helt vegetariskt hela månaden.

”Det har knorrats lite av några pappor om att de saknar sin skinka på toasten, men barnen verkar tycka att det är roligare att blanda och dricka saft. Och det handlar ju om det – att få med alla och göra det till en rolig grej.” skrattar Sofia.

Kungsörs kommun har också bidragit till att föreningen blivit mer miljövänlig. Ett tacksamt exempel är den nya fina traktorn som Stina stolt visar oss där den glänser i sitt garage som i sig har halverat deras dieselförbrukning. Föreningens medlemmar har tagit emot hela #svettochwatt-tanken väl och både Stina och Sofia betonar att det här bara är ett startskott i en ordinarieverksamhet. Engångsartiklar har slopats, föreningen håller helt digitala möten, anordnar loppis och klädbytardagar, belysningstimers och ledlampor är nu det självklara valet, många samåker både själva och med sina hästar till lektioner och träningar. En medlem valde till och med att rida till träningen i en kolsvart kväll för att bidra på sitt sätt.

”Och under nästa månad kör vi ´Aktiva April´. Då ska vi prata ännu mer om samåkning, gärna skapa en samåkningspool, och pusha för att fler ska cykla till stallet. Det är ju både rörelse och miljötänk”, säger Stina.

Vi går in i stallet där kvällens ridlektioner förbereds. Leriga ben spolas av, mular pussas och Engla som är i full färd med att göra ordning sin favorithäst Dajm berättar för oss att hon också tycker att det är jättebra att man i hennes förening tänker på jorden.

När vi frågar varför just Kungsörs Ridklubb ska vinna Instagramtävlingen svarar Sofia och Stina nästan i munnen på varandra:

”För att vi gör det här på riktigt av hela vårt hjärta. Vi har bara en värld, ett jordklot. Vi måste ta hand om det både för denna och kommande generationer”.

Och det märks. Kungsörs Ridklubbs miljöinsatser har uppmärksammats på fler håll än av de redan frälsta medlemmarna och media och andra samhällsaktörer har redan uppmärksammat deras insatser.


Stina, Sofia och Eric

”Nu vill jag vara med i radio också, för det har jag aldrig varit, och berätta om hur bra det här är!” skrattar Stina innan hon kramar oss farväl och svischar vidare för att förbereda sig innan hon ska delta på kvällens Barn- och ungdomsträff som vi på sisuovif arrangerar tillsammans med Kungsörs kommun. Väl där fann hon under kvällen en till kärlek - #idrottskampen. Men det är en egen historia i sig…

Läs mer om Svett och Watt här

Se #kungsorsridklubb och andra föreningars tävlingsbidrag och följ Instagramtävlingen #svettochwatt. Sno tips, utmana varandra och bidra med bidrag och till en bättre värld ni också!

Läs mer om Kungsör Ridklubb härText och foto: Sofia Lyckman och Anette Fransson.

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss