Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Svett och Watt hälsar på hos Fagersta Golfklubb

20 OKT 2017 13:23
En viktig del av projektet Svett och Watt är att besöka länets idrottsföreningar för att gå igenom deras energisituation och inspirera till klimatsmarta åtgärder. Nyligen besökte vi Fagersta Golfklubb.
  • Uppdaterad: 20 OKT 2017 13:26

De höstklädda träden färgar vägen fram till klubbhuset i varma, rödaktiga toner. Solen skiner och gräset på golfbanan är fortfarande inbjudande grönt. Miljön är fantastiskt och utsikten från klubbhuset kan knappast bli bättre. Vi tas emot av Angelika Wahlstedt som är administratör i föreningen. Greenkeeper Christer Karlsson ansluter, och vi slår oss ner för en kopp kaffe.

Christer och Angelika hälsar välkomna till Fagersta Golfklubb.

Fagersta Golfklubb har ungefär 850 medlemmar, varav 100 är juniorer. Idag är vi på plats för att berätta mer om Svett och Watt och hur föreningen kan vara en del av projektet.

Eric Söderberg, som är projektledare, delar ut varsin informationsfolder till Angelika och Christer. Den innehåller en sammanställning av projektets olika delar, som vi sedan går igenom var för sig.

Eftersom ni har en så stor ungdomsverksamhet tycker jag att ni ska boka in en Svett och Watt- föreställning med Gycklargruppen TriX”, säger Eric.

Sedan måste ni såklart vara med och tävla med oss på Instagram”.

Svett och Watt är ett projekt som drivs av Förbundet Agenda 21 i Västmanlands län i samarbete med Västmanlands Idrottsförbund. Finansiering sker via Naturvårdsverkets program Klimatklivet med syftet att öka kunskapen om förnybar energi, minska energianvändningen samt utsläpp av växthusgaser inom idrottsrörelsen.

”Vi pratar mycket om beteendeförändringar”, förklarar Eric.

Att samåka till träning och tävling istället för att alla åker själva, att anordna bytardagar där de aktiva byter grejer med varandra istället för att köpa nytt. Sedan är en viktig del i projektet att se över idrottsfastigheter och arbetsmaskiner. Så nu är vi nyfikna på hur det ser ut här”.

Vi tar en rundtur i huset, som visar sig vara en gammal skola.

”Vinden behöver isoleras”, konstateras Angelika när vi kliver upp för trapporna mot övervåningen.

Rundtur i klubbhuset.

Men det finns också många positiva saker att berätta om, som att fastigheten har bergvärme och att föreningen är noga med att källsortera. Dessutom används inga bekämpningsmedel ute på golfbanan, vilket är ovanligt.

”Sedan byter vi ut gammal energikrävande belysning till moderna LED-lampor”, berättar Angelika.

Vi avslutar besöket i golfklubbens verkstad. Här finns en modern maskinpark som föreningen leasar.


Fagersta Golfklubb har en modern maskinpark.

”Ni har valt en bra lösning eftersom ni har tillgång till moderna gräsklippare. Kanske kan ni byta från fossildiesel till förnybar HVO-diesel för dessa maskiner”, funderar Eric, som även konstaterar att uppvärmningen i lokalen kan bli både bättre och mer miljövänlig. Innan vi avslutar mötet berättar han att föreningen kan få en större energiinventering helt kostnadsfritt genom projektet.

”Det bokar vi gärna in”, säger Christer.

”Vi vet att det finns en del att göra, men samtidigt är det lätt att bli hemmablind”.

Text och foto: Anette Fransson

Läs mer om svett och watt: www.svettochwatt.se
Tävla på Instagram med #svettochwatt

Fler bilder från besöket

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss