Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

"Vi försöker alltid tänka energismart"

13 NOV 2017 13:21
Salaortens Ryttarförening är en av föreningarna som tävlar på Instagram med #svettochwatt "Vi försöker alltid tänka energismart" berättar verksamhetschef Emma Öqvist när vi hälsar på.
  • Uppdaterad: 13 NOV 2017 13:34

Salaortens Ryttarförening har drygt 400 medlemmar och är självklar plats för hästintresserade i Sala kommun.

”Vi vill vara en förening som är öppen, välkomnande och tillgänglig för alla. Vi är också en förening som värnar om vår anläggning” säger Emma Öqvist, som är verksamhetschef när vi på Svett och Watt hälsar på.

”Jag är själv en tävlingsmänniska och ser en utmaning i att hitta sätt att minska energiförbrukningen. Det känns intressant att lära mer om hur vi kan bli ännu bättre”.


Eric Söderberg, projektledare för Svett och Watt, tillsammans med Emma Öqvist, verksamhetschef på Salaortens Ryttarförening.

Efter en snabb genomgång om Svett och Watt och vilken hjälp som finns att få genom projektet tar Emma oss med på en rundvandring på anläggningen. Ryttargården började byggas 1984. Det stora stallet rymmer 19 hästar och därtill finns ett privatstall med elva boxar. Här bedrivs både ridskola, ridläger, privatträningar och en hel del tävlingsverksamhet. Dessutom är det en plats för många barn och unga i Sala som bara vill träffas och trivas bland kompisarna.

På ridbanan är en av dagens lektioner är i full gång. Några barn sitter tysta på läktaren och katten Bob gäspar sömnigt när vi går förbi. Emma berättar att ridbanans belysning byttes ut till LED-lampor 2015, vilket har gjort stor skillnad för elförbrukningen.

”Vi försöker alltid tänka energismart och letar ständigt efter förbättringar. Förut var det exempelvis flera element som stod påslagna i anläggningen samtidigt som ytterdörrarna var öppna. Sådant har vi försökt att få bort. Eftersom vi har elstängsel till hagarna använder vi timer för till- och frånslag så att det bara är aktivt när hästarna är ute.”.


Nu hoppas föreningen kunna utveckla anläggningen. En behovsanalys är genomförd för att kartlägga vilka åtgärder som behöver göras. Medel har sökt, bland annat från Arvsfonden, och förhoppningen är att kunna renovera och bygga om olika delar.

”Vi vill göra anläggningen mer tillgänglig för personer med funktionsnedsättning, helt enkelt mer användbar för alla våra målgrupper. Det handlar om att ytorna som finns ska användas bättre. Vi behöver se över våra personalutrymmen och fixa iordning våra omklädningsrum för våra aktiva. En annan del som vi gärna vill åtgärda är att glasa in en del av läktaren vid vårt café. Då blir det varmare för publiken som vill sitta där och bygger vi dessutom in hissen och trappan slipper vi spring på läktaren.”

Emma öppnar dörren till ett av rummen som de gärna vill förändra.

”Det vore fantastiskt skönt att få ett positivt besked. Får vi dessutom hjälp genom Svett och Watt att tänka klimatsmart när vi bygger om blir det såklart ännu bättre”.

Men det är inte bara på grund av anläggningen vi hälsar på. Självklart pratar vi även om beteendeförändringar som exempelvis att börja samåka eller ta cykeln till stallet istället för att bli skjutsad eller åka bil.

”Det finns absolut de som cyklar hit redan nu och vi har aktiva som samåker, men självklart kan det bli ännu bättre. Just nu byggs en ny cykelväg hit och det kommer betyda mycket. Det gör också att vi kan påminna våra ryttare om det positiva med att värma upp på vägen”.

Text och foto: Anette Fransson

Läs mer om Svett och Watt på www.svettochwatt.se
Tävla på Instagram: #svettochwatt

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss