Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

De boxas mot Parkinson

09 MAJ 2018 12:43
Under takåsen på Apalby Friskcenter i Västerås, på boxningsklubben Tiger, råder intensiv verksamhet på tisdags- och torsdagseftermiddagar. Då tränar nämligen ett gäng Parkinsondrabbade seniorer och deras anhöriga boxning.
  • Skapad: 09 MAJ 2018 12:43

Thomas Kensert är tränare i Tiger. Hösten 2017 fick han en fråga från Stockholmklubben BK Narvas ordförande Hans Lindal om att sprida boxningskonceptet för seniorer med Parkinsondiagnos vidare.


Thomas Kensert visar, tillsammans med Paulo Callisaya, övningarna för deltagagarna. Här gäller det att ha koll på sin vänster och höger.

Eldsjälen Thomas nappade och januari satte man igång. Den ursprungliga inspirationen kommer från den ideella amerikanska organisationen ”Rock Steady Boxing” vars mission är att få människor med Parkinson att ”slå tillbaka”.


Vissa måste avbryta träningen någon minut för att ta sin medicin i tid. 
I den amerikanska studien har det visat sig att regelbunden boxnings-
träning faktiskt kunnat minska medicinintaget något.

Forskarteam som följt Parkingsondrabbade som deltagit i ”Rock Steady Boxing” bekräftar att rörlighet, styrka och välbefinnande ökade mer av boxningsträning än av annan typ av träning. Thomas håller med.
"Även kondition, koordination och balans tränas. Till och med tal, konstaterar han, och syftar på de övningar som görs i par och där man turas om att ge kommando till den andra om hur denne ska slå".
Olle Feltendahl, som tränat både hockey, och mer eller mindre allt annat, lovordar boxningsträningen.
"Det är den bästa träningen och den som har gett mig mest, framförallt för min Parkinson", säger Olle.

Denna tisdagseftermiddag i april är det dock uppenbart att det inte bara är träningen som lockar. Visst slår man för allt man är värd och visst lackar svetten både på de som tränar och de som sparrar.


Mats Grip "går lös" på Christian Jansson. Båda svettas friskt.

Men framför allt har man roligt. Det är en kul träningsform som ger en fantastisk gemenskap som dessutom verkar få deltagarna att se fram mot nästa träningstillfälle.
"Oavsett ålder kan du träna boxning. Det är en träningsform där man tränar tillsammans men efter egen förmåga. Den lämpar sig därför för många. Det är en väldigt bra idrott för äldre och vi har plats för fler seniorer, både med och utan Parkinson", säger Thomas Kensert.

Boxningsgruppen. Stående fr.v: Anders Haglund, Mona Gunnarsson, Olle Feltendahl, Lena Engelmark, Lennart Andersson, Anton Hallqvist, Thomas Kensert, Roland Carlsson och Mats Grip. Sittande Paulo Callisaya, Christian Jansson och Saga Fronda.

Skribent: Helle Zetterberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss