Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Maria Rooth om att bryta isen

2018-09-25 15:16

Efter 265 landskamper och en fantastisk hockeykarriär la hon skridskorna på hyllan i mars 2010. I går gästade Maria Rooth Västerås för att föreläsa om sin resa genom en mansdominerad idrott och om vilka pusselbitar hon har lagt för att nå framgång. Maria passade även på att möta och inspirera några av spelarna i VIK:s damlag. ”För mig har Maria alltid varit en förebild” berättar en av dem.
  • Uppdaterad: 25 SEP 2018 15:16

När Västerås Stad igår bjöd in till idrottsmöte, i samverkan med Västmanlands Idrottsförbund, fanns före detta hockeyspelaren Maria Rooth med som gästföreläsare. Ett hundratal föreningsrepresentanter tog plats i konferenslokalen på Rocklunda i Västerås för att ta del av Marias imponerande resa genom en mansdominerad idrott och höra mer om vikten av att se sig själv lyckats och om att bryta barriärer inom hockeyn.


Maria Rooth

”Alla har samma rätt till idrott och det är något vi behöver jobba med på flera olika sätt. Dels måste vi börja tidigt, långt ned i åldrarna, för att få tjejer att känna sig sedda, inkluderade och välkomna. Samtidigt måste vi börja högst upp, på styrelse- och föreningsnivå, för att visa att vi verkligen vill förändra. Jag blir verkligen glad när jag ser positiva exempel, som Luleå Hockeys tydliga ställningstagande i jämlikhetsfrågan”, konstaterade Maria innan hon berättade om sina egna erfarenheter av att som tjej spela tillsammans med killar.

”Är man tillräckligt bra så är man accepterad, men är man inte riktigt på samma nivå som de andra i laget är det tuffare. För mig var ledarna oerhört viktiga. Jag sa alltid att de skulle behandla mig som alla andra och det gjorde de. De lät mig vara en i gänget”.

En stor del av föreläsningen handlade om inre drivkraft, om viljan att lyckas och vikten av att tro på sig själv.


Många kom för att lyssna när Maria Rooth föreläste om att bryta isen.

”För att få något du aldrig haft så måste du göra något du aldrig gjort. Att träna mycket är inte alltid så enkelt, men det är ofta den enda vägen” slog Maria fast.

Hon pratade även om vikten att prova många olika idrotter som barn och att sedan själv få välja den man gillar bäst.

”När jag växte upp var det självklart att vara ute. Spontanidrotten och leken utomhus la grunden för mig. Den byggde mig och mitt intresse för idrott. Jag tror tyvärr att det är något som dagens barn och unga missar när de växer upp”. 


Maria, Julia och Hilda.

Innan föreläsningen bjöds tjej- och damspelare från VIK Hockey in till Idrottens hus för att möta och inspireras av Maria. Julia Sand 20 år och Hilda Ljungberg 13 år tog chansen att möta sin förebild.

”Maria är en inspiratör och det har varit roligt att få sitta här tillsammans med henne och höra henne berätta”, konstaterade Julia.

”Jag har haft Maria som förebild inom hockeyn sedan jag började spela, så det var kul att mötas och höra om hennes resa”, instämde Hilda.

Maria ville nyfiket veta mer om tjejernas erfarenheter och passade på att fråga om deras upplevelser av att spela med tjejer kontra killar och vilka mål de har satt upp för framtiden.

”Jag vill bli den andra tjejen genom tiderna som spelar i NHL”, konstaterade Hilda med ett leende.

”För mig är målet att spela i SDHL”, gärna med AIK, svarade Julia.

Ett viktigt samtal där kärleken till hockeyn förenade.

”För mig har hockey alltid varit världens roligaste idrott och jag älskar hockey ännu idag, även om jag har slutat spela. Mitt medskick till tjejerna är att se sig själv lyckas vid det tillfälle de behöver lyckas. Det är något som har hjälp mig framåt,” avlutade Maria.

Text och foto: Anette Fransson

 

Skribent: Anette Fransson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss