Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Full fart framåt för Västerås Roller Derby

14 MAJ 2014 10:16
Fart, tacklingar, vilja och skratt. En idrott där tjejerna tar plats och där alla känner sig välkomna. - Jag har aldrig varit med om en sådan gemenskap bland tjejer tidigare, säger Åsa Sköldehammar. Dessutom är det så roligt att jag glömmer bort att jag tränar!
  • Skapad: 14 MAJ 2014 10:16

Det är tisdagskväll. Klockan är strax före åtta. En efter en droppar tjejerna från Västerås Roller Derby in i sporthallen i Hallstahammar. De flesta med hjälm och rullskridskor i händerna.

Några väljer att stå över kvällens träningspass efter en helg med lyckat
SM-kval i Luleå. Men de finns ändå där, på läkaren, för att vara med och ta del av gemenskapen.

En av de som väljer att träna är Emma Johansson. Hon var själv med och startade föreningen Västerås Roller Derby hösten 2011. Under åren har hon och föreningen arbetat aktivt med att rekrytera nya medlemmar, både spelare och domare. 2013 fick de ihop ett fullt lag. Nu är de, rankade som femte bästa lag i Sverige, klara för SM-veckan i Borås i sommar.
Emma Johansson webben
Emma "Incredible Fox" Johansson

Roller Derby är en fullkontaktsport som utövas på rullskridskor. Matcherna spelas av två lag som kör på en oval inomhusbana. Poäng delas ut till en spelare som kör förbi motspelare. Laget med flest poäng vid matchens slut har vunnit.

Sporten utvecklades i USA under 1930-talet och var ursprungligen en underhållningssport. På 1970-talet dog Roller Derby ut för att på 2000-talet återuppstå.

Inom sporten åker de flesta spelare under artistnamn, för Emma Johansson är artistnamnet ”Incredible Fox”. Hon berättar att Roller Derby är på stark frammarsch, att sporten växer så det knakar, inte minst i Sverige.
- Jag tror att den kommer fortsätta att växa, säger hon. Ju fler som börjar, desto större spridning blir det. Det är därför vi vill visa upp den och bli ännu fler.

Västerås Roller Derby har i dagsläget 27 medlemmar mellan 22-42 år. Den 31 maj genomför de sin första hemmamatch i Kristiansborgshallen i Västerås. När planeringen påbörjades kontaktade föreningen Västmanlands Idrottsförbund för att söka medel ur Idrottsakuten.
-  Med det kommande arrangemanget tar vi nästa steg i utvecklingen för föreningen. Vi får en fantastisk möjlighet att visa upp vår idrott och har ett gyllene läge att rekrytera nya medlemmar berättar Emma Johansson.

En av dem som redan har fastnat för Roller Derby är Åsa ”Hanny Drool” Sköldehammar. Hon sitter på nedersta steget av läktaren och knyter sina rullskridskor, samtidigt som träningen rullar igång. Åsa är relativt ny i föreningen och det strålar om henne när hon berättar hur hon på kort tid har utvecklats både som spelare och människa:
-   Lagidrott har egentligen aldrig varit mig grej, säger hon, men Roller Derby är så otroligt roligt. Här får man vara sig själv, det är en utveckling även på det personliga planet. Det gör att man blomstrar!
Åsa webben
Åsa ”Hanny Drool” Sköldehammar

Kom och prova på Roller Derby
Västerås Roller Derby bjuder in till två prova-på tillfällen under våren.
Det först är söndag den 18 Maj kl 16:30 i Månskenshallen i Västerås.
Prova-på tiden kommer hålla på i cirka 1 timma.
Utrustning finns att låna. Du som provar behöver vara minst 18 år.

Hemmamatch i Kristiansborgshallen i Västerås
Arrangeras den 31 maj. För mer information http://vasterasrollerderby.se/

Idrottsakuten
Genom Idrottsakuten vill vi främja:
· Utveckling av barn- och ungdomsidrott
· Bättre folkhälsa
· Ökad mångfald
Läs mer om Idrottsakuten

Videoreportage om besöket hos Västerås Roller Derby
Roller Derby är en starkt växande idrott där tjejerna tar plats. Hör Emma Johansson som var med och startade föreningen Västerås Roller Derby och Åsa Sköldehammar som äntligen  har hittat en idrott hon trivs med.
Bilder från besöket

genomgång webben

Rollerderby actionbild webben

Rllerderby action 2 webb

Rollderderby vurpa webben

Skaratt webben

Rollerderby led uppifrån

Skridskofix webben

Närbild knyta skridskor
Rollerderby-tjej webben

 

 

 

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss