Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

”Pantertanter” som hittat sin idrott för hela livet

09 MAR 2016 14:45
Det är grått på himlen, moddigt på vägen och den snö som finns kvar ligger i högar längs med den vackra allén när vi svänger av mot Stora Ekeby Ridklubb (STERK). Det är i mitten av mars och vintern vill inte riktigt än släppa greppet om vårt Västmanland. Hästar busar i hagen och välkomstskyltarna avlöser varandra under den korta promenaden från parkeringen in till stallet.
  • Skapad: 09 MAR 2016 14:45

- Hej! säger Rita Brundin som arbetar som alltiallo på STERK och är vår ridlärare för dagen. Hon ger oss varsin varm kram och leder oss in till den förväntansfulla gruppen av damer som samlats en stund innan den veckovisa, viktiga ridturen.

- De vägrar att rida i ridhuset, de vill alltid rida ut i naturen, säger Rita.
Rita webben.
Rita Brundin, altiallo på STERK.

Det är som att hästarna också vet att det är onsdagsmorgon. Deras favoritdag då de får ut och lufta sig utanför ridhusväggarna.

- Jag är helt säker på att de tycker att det är lika roligt som vi för de är alltid lite extra prilliga när det är Pantertanternas dag, skrattar hon.

Pantertanterna består av en ridgrupp på sju damer och idag är fem av dem på plats för att rida. Den yngsta är 58 år och den äldsta ska snart fylla 80 år. I rummet råder en glad och hjärtlig stämning. Det finns en varm gemenskap och vi förstår direkt att detta är veckans höjdpunkt, vänskapen och idrottsglädjen lyser som solen rakt igenom rummet som en klar kontrast till det grå vädret. Och det finns verkligen inga dåliga vädret för denna grupp. Det är idrott och rörelse i ur och skur. Vi pratar om idrott hela livet. Det som vi inom idrotten vill för att främja folkhälsan i Sverige. Riksidrottsförbundet har genom sin ”Från triangel till rektangel” tagit fram en målande beskrivning av det vi känner att Pantertanterna verkligen är ett levande bevis på att ”så många som möjligt, så länge som möjligt i en så bra verksamhet och förening som möjligt”.

Gerd webben
Gerd och hästen Ronja.

Idag är en stor dag även för oss. Vi har blivit inbjudna till att till häst följa med gruppen ut på ridturen, något som vi med glädje har tackat ja till. Vi går till stallet och blir tilldelade varsin ridskolehäst. De flesta rider alltid på samma häst, sin favorit.

- Det har blivit många samtal och minnen med Florist genom åren, vi har känt varandra i snart sju år, säger Brith Brandeborn och kramar om sin häst.

Brith och florist 2 webben
Brith hjärta Florist.

Alla hjälps åt att göra iordning sin hästpartner och under Ritas ledning är det snart dags att ge sig av. Under ridturen skrattas och stojas det, men stundtals är det enda som hörs hästarnas frustningar och hovklapper.

- Det här är vad jag lever för, hästar är det bästa som finns och att få vara en del av den här gruppen är fantastiskt, säger Ragnhild Sundberg och påminner Rita längst fram i ledet att det är dags att stanna till för att göra en kontroll av sadelgjorden.

Ridtur 3På väg ut på tur.

- Ibland tar vi en redig galopp på åsen. Det är underbart. Men det bästa är att bara få komma ut tillsammans i denna grupp och för en stund bli buren och andas häst, säger Gerd Sandberg.

Pantertanterna har funnits sedan 1970-talet, i olika konstellationer. Gerd Sandberg, Kicki Lundmark och Yvonne Lindell var med från starten. Under åren har nya medlemmar tillkommit men fortfarande kommer tidigare medlemmar för att fika och umgås tillsammans med gruppen. Många av dem har ridit hela livet:

- Jag började rida när jag var 11 år och fortsatte tills jag var arton. När min dotter ville börja rida tog jag upp mitt intresse igen. Det är jätteroligt att rida, men framförallt har det sociala en stor betydelse säger Gun Göransson.

Rita håller med:

- Samvaron betyder oerhört mycket och hästen blir ett redskap och en samlingspunkt. Ridningen bidrar dessutom till en samhällsvinst, eftersom den ger både rörelse och välmående.

Efter turen är det dags för den obligatoriska fikastunden. STERK bjuder på kaffe och tanterna turas om med ett rullande bakschema. Denna vecka är det Yvonne som bjuder på paj. Vi pratar om kärleken till idrotten, gruppmedlemmarna, skavsår och favorithästar. För idrott har ingen ålder. Kärleken till den har ingen tidsuppfattning eller begränsning. Alla kan hitta sin rörelse för livet, precis som Pantertanterna har gjort.

Fikastund 4 webben
Fikastund.

Och med stora leenden vänder vi våra blickar upp till den nu lite klarare himlen som möter oss på väg till bilen för att resa tillbaka till Idrottens Hus och i denna text sammanfatta vår förmiddag tillsammans med våra nyfunna vänner.

- Du och jag Anette, säger Sofia. Så coola och hurtiga ska vi också vara hela livet, eller hur?

Ja, inspirationen har definitivt smittat av sig. Och detta händer ju överallt, hela tiden i vårt län, all denna fantastiska idrottsglädje. Vi behöver bara dela och berätta berättelserna om den och människorna som lever den lite mer, liksom nu. Därför - håll till godo och all lycka till dig att finna just din idrott för livet.

Vi berättar gärna din idrottshistoria också! Kontakta oss.

Vi klara webben
Anette, Lilla Gubben, Sofia och Lilly.

Läs mer om STERK (länk)

Fakta om Pantertanterna:
Namn, ålder, favorithäst.

Yvonne Lindell, 69 år, Smulan

Ragnhild Sundberg, 58, Lilla Gubben

Katarina Curman, 79, Smulan

Gerd Sandberg, 76, Ronja

Brith Brandeborn, 79, Florist

Gun Göransson, 71, Rosa

Kicki Lundmark, 61, Lilly


Pantertantersången:
”Vi är Pantertanter,
Vi är allra bäst,
När vi får ut å rida,
Det betyder mest.
Även om det regnar, om det blåser å är kallt
Så rider vi tillsammans
För det betyder allt”

Melodi: We are all the winners, Nick Borgen

Fler bilder från besöket:
Kataria webben
Katarina. En av Pantertanterna.

2 tanter webben
Gerd och Brith.
Fika webben
Idag bjuder Yvonne på paj.
pantertanter emd Yvonne webben
Glada ryttare.
Gun och Rosa webben
Gun med hästen Rosa.
Katarina och Smulan webben
Smulan, en stor favorit.
Ragnhild med häst webben
Ragnhild värmer Flamingos bett innan ridturen.

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss