Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Ullvigymnasiet främjar hälsa och inlärning med hjälp av Idrottsakuten

27 NOV 2014 15:05
Vad kan en promenad på 30 minuter per skoldag ge för effekter? Den frågan ställde sig lärare vid Ullvigymnasiet i Köping då de konstaterade att eleverna, då det var rast, hellre satte sig i korridoren med telefonen i handen istället för att gå ut.
  • Skapad: 27 NOV 2014 15:05

Tanke gick till handling och nya rutiner infördes.

– Vi beslutade att införa snabba promenader om cirka 30 minuter varje skoldag för eleverna, berättar Per Holmgren yrkeslärare vid El- och Energiprogrammet

– Vi sitter för mycket och tyckte att det är viktigt att vi visar vägen till ett mer aktivt liv.
Lärare webben
Per-Åke Landerdahl lärare Idrott och Hälsa och Per Holmgren yrkeslärare vid El- och Energiproggrammet

Elevernas reaktioner var först tveksamma.

- Det kändes väl sådär när de berättade att vi skulle börja med promenader, säger Filip Nyström som är elev på Ullvigymnasiet.

  - Man tänkte kanske varför då, men sedan när vi väl kom igång blev det ju positivt, fortsätter han och får medhåll av klasskompisen Kevin Rickardsen:

- Jag märkte att jag blev piggare av promenaderna och fick lättare att koncentrera mig och nu känns det mer lockande att komma ut och röra på sig än vad det har gjort i tidigare.
Elever webben
Kevin Rickardsen och Filip Nyström elever vid El- och Energiprogrammet

Även Carina Westh, som är rektor vid Ullvigymnasiet, är positiv till satsningen:

- Det är ett jätteroligt projekt som främjar både hälsa och inlärning. Det blir väldigt spännande att följa, säger hon.
rektor webben
Rektor Carina Westh

Projektet påbörjades i början av höstterminen efter att eleverna kollat längd, vikt, BMI, blodtryck och vilopuls hos skolsyster. Eleverna fick även delta vid ett modifierat Coopers test. Allt för att kunna följa upp med nya kontroller och se vad de nya rutinerna gett för effekt.

Under hösten kontaktade representanter från Skol IF Västmanlands Idrottsförbund för att ansöka om medel ur Idrottsakuten. Medel beviljades, vilka nu ska användas för att köpa in aktivitetsband som eleverna i en klass sedan kommer att få använda. Aktivitetsbanden registrerar all aktivitet, kan mäta hur många kalorier du har stoppat i dig, hur många timmar du har sovit och sätta fart på dig om du har suttit still för länge.
Aktivitetsband webben
Aktivitetsband

Målet med projektet är att få fler elever att bli fysiskt aktiva. Dels för bättre koncentrationsförmåga och inlärning, men även för att förebygga framtida arbetsskador och främja god hälsa.

– Vår vision är att vi i framtiden ska ha två idrottslektioner, två promenader och ett fyspass varje skolvecka berättar Per-Åke Landerdahl, lärare i Idrott och Hälsa.

- På så sätt fostrar och rustar vi våra elever för framtiden på flera sätt, det känns bra!

Text och foto: Anette Fransson

Bilder från besöket
Jobbar vid datorer webben
"Vi sitter för mycket" säger läraren Per Holmgren

Skruvar webben
Kevin Rickardsen tycker promenaderna är ett bra initiativ


rektor och lärare webben
Per Holmgren, yrkeslärare vid El- och Energiproggrammet och rektor Carina Westh
Skruvmejsel webben

Lödning webben

Idrottsakuten
Idrottsakuten är en möjlighet att förverkliga en idé och ett samarbete
mellan Västmanlands Landsting och Västmanlands Idrottsförbund.

Genom Idrottsakuten vill vi främja:
· Utveckling av barn- och ungdomsidrott
· Bättre folkhälsa
· Ökad mångfald - som här avser klass, kön, etnicitet, geografi, ålder, sexuell  
   läggning samt funktionsnedsättning
Läs mer om Idrottskuten (länk)

Aktivitetsband
Aktivitetsbanden som köps in jobbar med rörelse. Tanken är att det skall sitta på den minst aktiva armen d.v.s. är man högerhänt skall den sitta på vänster.

Den har ett inbyggt gyro som känner av rörelse på millimeterprecision och kan på så vis bestämma om man ligger, sitter, står, går eller rör sig fortare, typ springer.

Den loggar även sömnen och kan även bestämma vad som var bra sömn och vad som var mindre bra sömn beroende på hur mycket man rör på sig när man sover.

Det går även att koppla ett pulsband till Loopen så man får pulsen i slag/minut visat i Loopen och även om man ligger i sin konditions respektive förbränningszon.

Man synkar Loopen med en gratis webbtjänst där det går att samla all data som Loopen tar in och analysera ytterligare. Denna webbtjänst heter Polar Flow. Det finns även en app med samma namn där man kan synka Loopen med appen och få all info där om man vill. Funkar både med Iphone och Android.

Loopen samlar in 12 dagars aktivitet innan man måste synka den men man bör göra det oftare. Den har batteri för ca 5 dygns mätning innan man laddar den med medföljande micro-usb-kabel.
Det man ser i Loopen under användning är tid på dygnet, hur mkt aktivitet man har uppnått i realtid, hur mycket energi/kalorier som förbrukats i realtid samt antalet steg som tagits i realtid.

Detta kräver att man skapar ett konto i webbtjänsten där man knappar in sina personliga uppgifter som ålder, vikt, längd, kön, hur mycket man normalt aktiverar sig (finns 3 nivåer) hur mycket man tränar om man gör det varje vecka och sen är det detta som man synkar mot och skall försöka nå sina 100 % aktivitet per dag och gärna mer om det går.

Man får också varningar i Loopen och i appen i telefonen när man suttit still för länge, alltså när det är dags att röra på sig igen.

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss