Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

 

Kombinera elitidrott och studier på MDH

2018-04-11 11:05
Du vet väl att du som elitidrottar kan kombinera din idrott med högskolestudier på Mälardalens högskola? Men först måste du söka och bli antagen som student. Om knappt en vecka, 16 april klockan 24.00, går tiden ut för att söka studier till hösten.
  • Uppdaterad: 2018-04-11 11:06

Mälardalens högskola (MDH) är nu officiellt erkänd som en elitidrottsvänlig högskola enligt de krav Riksidrottsförbundet ställer. För att kunna söka och bli antagen som elitidrottsstudent måste du först vara antagen som student. Dessutom måste din idrott ingå i något av riksidrottsförbundets 71 specialidrottsförbund. Om detta är uppfyllt är kan du sedan skriva avtal med MDH och har rätt att få anpassad studiegång, individuell studieplanering och vid behov lägre studietakt.

En av dem som valt att söka anpassad studiegång för elitidrottare är Ulrika Rejdemark. Hon kombinerar ett femårigt civilingenjörsprogram i energisystem med fotboll i BK30 och tycker att det är bra att ha högskolans stöd i ryggen.
”Det känns tryggt att MDH vill se mig lyckas.”

För Ulrika är det viktigt att inte behöva välja bort något, varken fotbollen eller studierna. Hon uppskattar att Mälardalens högskola möjliggör kombinationen av de båda och värdesätter att inte behöva påbörja sin utbildning när elitidrottskarriären är över.
Ulrika ser många betydelsefulla kompetenser från idrottsvärlden som kan komma till nytta i arbetslivet. En av dem är att kämpa.
”En elitidrottare lär sig att kanalisera sin energi mot ett givet mål, att aldrig ge upp”.


Ulrika kombinerar elitidrott och studier.

MDH vill vara ett alternativ för studieintresserade elitidrottare från både länet och övriga landet. Just nu är sex manliga och 17 kvinnliga elitidrottsstudenter inskrivna på MDH och fler finns det plats för. Representerade idrotter är för närvarande fotboll, bandy, innebandy, volleyboll, konståkning, brottning, tyngdlyftning, handboll, orientering, basket och båtsport.

För Maria Engelfeldt, distriktsdrottschef, är det förstås positivt att den lokala högskolan kan erbjuda möjligheten till ”dubbel karriär”, det vill säga kombinationen akademisk karriär och elitidrottskarriär.
”Det ger elitidrottarna i Västmanland en möjlighet att studera på hemmaplan och fortsätta satsa på sin idrott i hemmaklubben. Samtidigt är det en möjlighet för idrotten i Västmanland att locka till sig elitidrottare”.

Här kan du läsa mer: www.mdh.se/utbildning och www.antagning.se

Text och foto: Helle Zetterberg

Skribent: Anette Fransson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss