Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Pojklag i Skinnskatteberg kulturarbetade på fotbollsläger

2018-06-07 16:04
Med en sidoblick på Östersunds Fotbollsklubbs kultursatsningar valde Tommy Veittikoski och Ari Minkkinen, tränare för P 04/05-laget i Skinnskattebergs SK, att förlägga delar av vårens fotbollsläger på Teatermaskinen i Riddarhyttan.
  • Uppdaterad: 2018-06-07 16:06

Det finns flera sätt att bli bättre på fotboll. Ett är förstås att spela fotboll. Ett annat är att göra helt andra saker, tillsammans med laget. Att träna andra sinnen och andra saker som sedan ger utveckling på plan.

Till SVT har Karin Wahlén, Östersund SK:s kulturcoach berättat om hur Östersunds Fotbollsklubbs kulturarbete hjälper dem att vinna fler matcher och att det är en form av mental träning. ”För blir man modigare utanför planen, blir man också modigare på planen”.

Tommy Veittikoski och Ari Minkkinen bestämde sig för att fortsätta lagets redan påbörjade resa med att prova något nytt på fotbollslägret. Våren 2017 var lite stökig och några spelare valde att sluta. Hur skulle man kunna bryta trenden, öka lagets sammanhållning och kamratskap och kanske inte bara spela bättre utan även träna bättre? Kan man i förlängningen få spelarna att stanna kvar inom idrotten längre? Ett värdegrundsarbete i form av ”Bra kompis” påbörjades i början av 2018 tillsammans med Frida Johansson och SISU. Laget och killarna fick då själva komma fram till vad en bra kompis är och vad det betyder för laget. Det viktigaste värdeordet blev ”Kingen”, som för grabbarna står för något mycket positivt.


Ett hus i huset. Gamla skolan numera
inbyggd i Teatermaskinen.

Tommy och Ari bestämde sig alltså för att låta laget ”kulturarbeta” på lägret, med hjälp av ”Idrottslyftet”, medel via Västmanlands Idrottsförbund. Efter att ha valt sängar i sovsalen på Systemairhallens hotell åkte laget direkt vidare till Teatermaskinen i Riddarhyttan. Teatermaskinen var ursprungligen en gammal skola mitt ute i skogen. Den har på ett spektakulärt vis byggts in i en större byggnad som förutom den gamla skolan inhyser både teaterscen och förråd för kläder och rekvisita.  

På Teatermaskinen mötte laget teaterpedagogen Berit Engman och i hennes sällskap fick spelarna genom olika övningar prova att resa inom sig själva, att blunda och i rörelse förlita sig på andra sinnen än synen.  Men också öva på saker som att våga falla och att lita på att lagkamraterna ser till att man inte faller i golvet.


Fallövningar under överinseende av
Berit Engman.Att vara i sig själv är en övningssak.

Intressanta, men tuffa övningar för killar i yngre tonåren. Övningar som kanske inte föll alla i smaken, åtminstone inte till en början. En resa i resan, skulle man kunna säga. Men Tommy är ändå glad över att de vågade prova.
"Några av killarna var nog lite väl unga för den här övningen, och hade kanske lite svårt att ta till sig detta. Men jag vill inte ha det ogjort. Och jag är säker på att de kommer att komma ihåg det här", säger Tommy.

Har värdegrundsresan gett resultat? Det verkar så. Närvaron har ökat på träningarna, sammanhållningen likaså.  Liksom matchresultaten.

Skribent: Helle Zetterberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss