Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Riksidrottsförbundet och Bris lanserar Barnens Spelregler

2018-01-29 13:23
I dag släpps Barnens spelregler, som tagits fram av Riksidrottsförbundet och Bris. Det är en bok med sju regler som fungerar som stöd till både barn och idrottsledare och vänder sig till alla, vem de än är och oavsett vilken idrott de ägnar sig åt.
  • Uppdaterad: 2018-01-29 16:14

Sju idrottsstjärnor från lika många idrotter delar med sig av sina egna erfarenheter kring varsitt ämne. Musse Hasselvall, jujitsu, Johanna Ojala, längdskidor, Stefan Holm, höjdhopp, Linnéa Claeson, handboll, Anders Eriksson, enduro, Noha Berhan, basket, Peder Fredricson, ridsport.  

- Vi välkomnar Barnens Spelregler och detta samarbete med Bris. Det är en viktig och prioriterad fråga för oss inom idrotten att arbeta med så att alla känner sig välkomna och att alla känner sig sedda inom idrotten, säger Maria Engelfeldt som är distriktsidrottschef för Västmanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.

Trygg idrott handlar också om att barn har rätt till information och verktyg så att de känner sig trygga med vart de kan vända sig, och att det finns vuxna som lyssnar när något känns fel.  

- Den största gruppen inom idrotten är barn och ungdomar och målsättningen är att alla ska känna sig trygga och våga vara sig själva. Idrotten ska vara en plats där du får växa som person och får med dig positiva erfarenheter för hela livet. Vill er förening skapa en trygg idrottsmiljö så kontakta gärna oss för stöd och utbildning, berättar Marie Persson som är sakkunnig inom barn-och ungdosmidrott hos Västmanlands Idrottsförbund.

Barnens spelregler är: 
1. Alla barn är lika mycket värda och ska behandlas med respekt. 
2. Alla barn har rätt att träna och utvecklas på sina villkor. 
3. Alla barn har rätt till stöttande vuxna. 
4. Inget barn ska bli utsatt för sexuella övergrepp. 
5. Inget barn ska bli utsatt för våld.
6. Inget barn får bli utsatt för mobbning eller trakasserier. 
7. Alla barn har rätt att känna sig delaktig i sin förening 

Varje dag, året runt går 145 000 barn till träningen eller tävlingen för att få uppleva koncentrationen, utmaningen, gemenskapen och glädjen. Undersökningar visar att 93 procent av alla barn tycker att det är bra eller mycket bra gemenskap i laget eller träningsgruppen och 96 procent av alla barn tycker det är ganska eller mycket roligt med sin idrott.  Alla barn har också rätt att vara med och påverka hur saker och ting går till. Barnens spelregler ska bidra till en trygg idrott där alla barn längtar till sin idrott.  

Här kan du läsa mer: www.barnensspelregler.com

Barn som känner att något inte går rätt till i sin idrottsförening kan alltid kontakta  Bris på chatt, mejl eller telefonnummer 116111 och vara anonyma. 

Bris har i samverkan med RF inrättat en stödlinje för idrottsledare  Telefonnummer till stödlinjen hos Bris är 077-44 000 42  

Läs mer om Trygg idrott

Skribent: Anette Fransson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss