Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Studiebesök med representanter från länets kommuner

2018-05-29 11:06
Fredagen den 25 maj ordnade Västmanlands Idrottsförbund ett studiebesök i Stockholm med fokus på idrottsanläggningar tillsammans med representanter från flera av länets kommuner.
  • Uppdaterad: 2018-05-29 11:07

Med på resan var representanter från Västerås stad, Norbergs kommun, Fagersta kommun, Köpings kommun och Arboga kommun. 

Under dagen besöktes tre olika idrottsanläggningar, Alby Folkhälsopark, Inomhus parkouranläggning i Ursvik Och Rosa parken allaktivitetspark i Rissne.

Vid respektive stopp möttes vi upp av representanter från kommunen och det lokala föreningslivet. De guidade oss runt anläggningen och berättade om arbetsprocessen som ligger bakom framtagandet av respektive anläggning. Informationen varvades med bra diskussioner om utvecklingen av idrottsanläggningar och besöken gav inspiration till oss och medverkande kommuner.

Studiebesöket var uppskattat av medverkande kommuner och blev en bra plattform för att diskutera anläggningsutvecklingen i länet och den enskilde kommunen.

Fakta Alby folkhälsopark
Botkyrka kommun initierade en upprustning av Alby IP, då man konstaterat att folkhälsan och idrottsverksamheten var ojämställd fördelad i Alby. Med fokus på att tjejer skulle känna sig välkomna till platsen anordnades en folkhälsopark. Projektidén kom från en tidigare dialog med unga tjejer i Alby.

Parken innehåller bland annat ytor för spontan bollek, utegym, dans/uppträdande, skate, parkour, sittplatser, dj-bås, sandplan, kafeteria, lekplats, mobil isbana, löparbana och stadsodling.

Fakta Rosa parken Rissne
En yta för spontanidrott i Rissne skulle utvecklas och kommunen vände sig till ungdomarna själva för idéer.

Rissneambassadörerna drev under 2016 en process som bestod av workshops, studiebesök och uppsökande arbete för att involvera barn och unga i Rissne. Barn och ungas idéer togs sedan i beaktning när arkitekten Xinga Li arbetade fram ett förslag. ”Genom hela processen var det ett högt deltagande av tjejer vilket resulterade i att vi återigen bygger en aktivitetsyta med ett genustänk.”

 

 

Skribent: Anette Fransson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss