Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Plötslig hjärtdöd

  • Skapad: 17 MAR 2014 15:06

Plötsliga dödsfall, som inte orsakas av direkta skador, i samband med idrottsutövning beror oftast på hjärtsjukdom. När det gäller personer över 35 års ålder handlar den absoluta majoriteten om komplikationer till kranskärlssjukdom, som hjärtinfarkt.

I åldersgruppen under 35 år beror plötslig hjärtdöd under ansträngning på en grupp av hjärtmuskelsjukdomar och vissa andra medfödda eller ärftliga avvikelser. Cirka en på trehundra av alla individer under 35 år har sådana hjärtsjukdomar som medför en ökad risk för plötslig död i samband med intensiv fysisk aktivitet.

Riksidrottsförbundet (RF) har tagit fram råd och rekommendationer för att förhindra plötsliga dödsfall inom idrotten. Ökad kunskap och mer forskning ligger bakom uppdateringen av materialet från 2005. Förutom de nya rekommendationerna satsar RF på åtgärder för att öka efterlevnaden inom idrotten, bland annat genom att utbilda förbundsläkare.

Policy_Plötsliga_dödsfall_inom_idrotten Plötsliga_dödsfall_bilaga Frageformular_hjartkontroll

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss