Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Idrott och kriminalitet

"Sverige har en välmående supporterkultur som stöttar idrotten i vått och torrt. Det är viktigt att läktaren förblir en trygg plats."

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Idrott och kriminalitet

Det finns en supporterkultur som innebär att tusentals vallfärdar till ryttartävlingar, att en hel bygd går man ur huse för att stödja speedwaylaget och att tiotusentals engagerande medlemmar skapar stämning på fotbollsmatcher. Samtidigt finns det allvarliga ordningsproblem vid vissa evenemang. De måste vi förebygga och bekämpa.
  • Uppdaterad: 29 JUN 2018 16:09

Svensk idrott har över 3 miljoner medlemmar. Men ännu fler supportrar. Bilden av en supporter har generellt fått både en orättvis och sann bild i media. Problemen ska tas på största allvar, men det finns skäl att påtala att dessa bara förekommer vid någon promille av alla publika idrottsevenemang. 

Supporterkulturen handlar främst om hundratusentals intresserade som följer svensk idrott på arenor och andra miljöer runt om i landet. Mer om detta finns att läsa i skriften Andra sidan är ni klara.

Flera av de specialidrottsförbund som är närmast berörda av otrygghet, brott och ordningsstörningar i samband med idrottsevenemang samt otillåten påverkan mot förtroendevalda och anställda inom idrotten, har olika typer och omfattning av problem.

Även om säkerheten på arenorna har blivit bättre de senaste åren har användandet av olaglig pyroteknik och kraftiga smällare orsakat skador på publik, publikvärdar, ordningsvakter och poliser. Många föreningar och förbund har god samverkan med framförallt Polismyndigheten vilket är avgörande för att nå framgång. Men det saknas fortfarande verktyg för att göra de gemensamma insatserna än mer effektiva.

Brott och ordningsstörningar i samband med idrottsevenemang  måste bekämpas bland annat genom ett gott samarbete mellan idrotten, Polis myndigheten, Åklagarmyndigheten och Brandförsvaret för att minska problemen kring idrottsevenemang.

RF vill att:

  • Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten förstärker sitt arbete mot idrottsrelaterad brottslighet, i synnerhet mot hot, våld och trakasserier. nnFler polisanmälningar för ordningsstörningar, våld och otillåten påverkan leder till utredning och eventuellt åtal.
  • Tillträdesförbudet utvidgas från att gälla på arenan till att även gälla en zon runt arenan, samt att elektronisk fotboja används för att upprätthålla tillträdesförbud.
  • Tillgången till det nationella registret över personer som tilldelats tillträdesförbud utvecklas och förenklas.

Stödlinjen

Kontakt

Lena Sahlin

Intressepolitik
08-699 62 07
This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss