Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Viktiga frågor för idrotten

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Viktiga frågor för idrotten

Svensk idrott är en viktig och positiv kraft i samhället. Med 3,2 miljoner medlemmar i 20 000 ideella föreningar och 650 000 ledare, skapar idrottsrörelsen en rad positiva bieffekter som vi kallar samhällsnytta.
  • Uppdaterad: 25 MAJ 2018 08:09

Idrottens drivkraft är glädjen och gemenskapen i gruppen eller laget, utmaningen och nerven i tävlingen, känslan att spränga sina gränser och det välmående som infinner sig efter ett träningspass. Kombinationen av ett starkt egenvärde och stor samhällsnytta inom många områden gör idrottsrörelsen till en viktig del av det svenska samhället. Vi vill möta gemensamma samhällsutmaningar och vi kan bidra till att skapa en gemenskap och framtidstro i samhällets alla delar. Vi gör Sverige starkare.Vi kan göra mer med rätt förutsättningar. Men vi ser att det även behövs förändringar som inte direkt är riktade till idrottsrörelsen utan till samhället i stort för att nå bättre folkhälsa, minskad segregation och en starkare gemenskap.

Viktiga frågor för idrotten

RF vill att:

  • Idrottsrörelsen ges möjlighet genom ett förstärkt offentligt stöd att utveckla föreningsidrott för äldre (+65).

Riksidrottsförbundet (RF) bedömer att förändringsarbetet mot livslång idrott för alla i förening har stor potential men kommer att kräva mer resurser under kommande år. RF vill öka stödet till idrottsföreningar och förbund för arbete med livslång idrott för alla. Om fler vuxna och äldre tränar mer skulle många få en höjd livskvalitet och samhället skulle spara mycket i hälso- och sjukvårdskostnader.

RF vill att:

  • Idrott läggs till i plan- och bygglagens 2 kap §7 för att kommunerna ska ta med anläggningar och idrottsmiljöer vid planläggning.
  • Boverket inkluderar idrott i sin vägledning till kommunerna.

Sveriges städer växer i rekordfart. Ökande hälsoklyftor, växande segregation kan minskas genom hållbar stadsutveckling och ett socialt hållbart samhälle där det planeras för mer än boende.

Men idag byggs det inte idrottsanläggningar i takt med bostadsbyggandet och befolkningsutvecklingen. I de växande städerna prioriteras ofta idrottsanläggningar bort i planeringen när städerna förtätas eller nya bostadsområden byggs.

I vårt intressepolitiska program kan du läsa mer om våra andra viktiga politiska frågor.

Här hittar du vårt intressepolitiska program (länk)

Kontakt

Tina Sahlén

Intressepolitik
070-254 10 94 
This is a mailto link

Starka pensionärer

Så tycker svenska folket

Riksdagspartierna svarar

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss