Google Translate
Microsoft Translate
Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
För att förstå vad ett barnrättsperspektiv är måste idrottsrörelsen kunna tolka FN:s konvention om barnets rättigheter. Konventionen har funnits sedan 1989 och definierar vilka rättigheter som borde gälla för alla barn under 18 års ålder. Det är självklart för oss inom idrottsrörelsen att följa konventionen.Barnkonventionen ska dock inte ses som en uppsättning regler utan som ett förhållningssätt som vuxna måste anpassa sig till. Det är centralt att förstå att barnkonventionen har sin utgångspunkt i följande:
Vidare bygger konventionen på fyra stycken huvudprinciper:
Att följa konventionen är således att ha ett perspektiv på verksamheten som utgår ifrån barnets egen rätt till idrott och rätt i idrott, ett barnrättsperspektiv. Att ha detta perspektiv är att betrakta barnen som sin uppdragsgivare och i varje beslut eller åtgärd som involverar barn säkerställa barnets rättigheter.En verksamhet genomsyras av barnrättsperspektivet när:
Våra idrottsorganisationer måste ha kunskap om barnets rättigheter och låta de beslut som fattas vara baserade på denna kunskap.Nedan syns frågor som är lämpliga att ställa vid beslut som rör barn och unga:
Slutligen finns det inget facit i hur man implementerar ett barnrättsperspektiv på en verksamhet, men chanserna ökar om vi vuxna vågar ställa dessa frågor och blir mer orienterade i hur barn och ungdomar tänker och resonerar.För oavsett vad svaren på frågorna är och oavsett hur vi vuxna beslutar efter inhämtad information leder den ökade medvetenheten till bättre villkor för barn och ungdomar. Det leder till större möjligheter att visionerna från Idrotten Vill och barnkonventionen blir verklighet.