Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Religion eller annan trosuppfattning

Idrotten kan med sitt universella språk spela en viktig roll för att öka förståelsen människor och grupper emellan. Alla som vill, oavsett religion eller annan trosuppfattning får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet.
  • Uppdaterad: 14 OKT 2013 10:08

Idrotten är global och på den internationella arenan tävlar idrottare med olika trosuppfattningar under samma förhållanden. Inom den svensk idrottsrörelsen ska vi eftersträva att utformingen av regelverk och stukturer är flexibla så att det i möjligaste mån går att idrotta utan att det kommer i konflikt med den utövande individens trosuppfattning.

I många avseenden flätas utmaningarna med att motverka etnisk och kulturell diskriminering samman med diskriminering på grund av religion eller annan trosuppfattning.

För idrotten är det centralt att den demokratiska principen om allas rätt att vara med och vara delaktiga är vägledande. Att delta i drott bygger på intresse och lust – och de som delar detta intresse ska ha möjligheter att delta och utveckla idrotten.

Sverige har en mångfald av trosuppfattningar i befolkningen som borde avspeglas bland medlemmarna på alla nivåer inom idrotten. När idrotten lever upp till den demokratiska principen i alla lägen står den för samhällsnytta i och med dess universella språk och möjlighet att ge samanhang.

Material hos SISU

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss