Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Sexuell läggning och könsidentitet

  • Skapad: 14 MAJ 2013 15:26

Riksidrottsförbundet (RF) antog idrottens idéprogram Idrotten vill, på RF-stämman 1995 (uppdaterad 2009). Där uttrycks tydligt att alla som vill ska ha rätt att vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet oavsett nationalitet, etnisk ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning samt fysiska eller psykiska förutsättningar.

RF har även en policy mot sexuell diskriminering. RF ska sprida kunskap och information om frågor rörande hbt, det vill säga, homo- och bisexuella samt transpersoner, och de berördas situation inom idrotten. Det gör vi bland annat genom information, utbildning, och seminarier.

Ladda hem policyn
.

Hbt-personer är i mindre utsträckning än cis-personer med i idrotten både som utövare, ledare och publik. I Ungdomsstyrelsens rapport Om unga hbtq-personer anges att 39 procent av de unga heterosexuella männen (16-25 år) att de idrottar varje vecka i en förening. Bland homo- och bisexuella män var andelen 22 procent. Av de unga heterosexuella kvinnorna (16–25 år) svarade 36 procent att de idrottar varje vecka i en förening. Bland homo- och bisexuella var andelen 26 procent.

Tillsammans med RFSL har RF gjort FoU-rapporten Hbtq och idrott. Den är av kvalitativ karaktär och bygger på intervjuer med 25 hbtq-ungdomar och 15 berättelser från hbtq-ungdomar som själva skrivit om sina erfarenheter av idrottande.

Eva Linghede, GIH, har skrivit FoU-rapporten Heteronormativitet och gränsöverskridanden inom elitidrotten med stöd av RF som på ett narrativt sätt återger och analyserar hur personer som lever icke heterosexuellt erfar tävlngsidrott, framförallt elitidrott, samt hur heteronormativitet inom tävlingsidrottens påverkar och utmanas av personer som avviker från heteronormen.

Material hos SISU

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss