Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Internationella evenemang

"Riksidrottsförbundet önskar fler internationella idrottsevenemang i Sverige. Samhället gynnas och de sätter Sverige på kartan"

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Sverige ska arrangera fler stora idrottsevenemang

Att arrangera stora internationella mästerskap är viktigt för svensk idrott på flera sätt. Evenemang skapar glädje och gemenskap, tillväxt och stolthet samt stärker Sverigebilden utomlands. Evenemang skapar också arbetstillfällen, tillväxt och ökad turismexport. Sverige har en lång och stolt tradition av att arrangera internationella idrottsevenemang.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 15:03

Riksidrottsförbundet samverkar med besöksnäringen i en gemensam strategi för internationella idrottsevenemang. Den gemensamma strategin fastställdes under 2013 och därefter har en samordningsgrupp startas med representanter för RF, specialidrottsförbund, destinationer, regering och  besöksnäringen i form av organisationerna, Visita, Visit Sweden och Svensk turism. Samordningsgruppen övergår till att bli en styrgrupp från och med 2017.

RF:s verksamhet Centrum för idrottsevenemang utgör verkstaden i de operativa frågorna utifrån den gemensamma strategin.

Här kan du läsa mer om Centrum för Idrottsevenemang

*Internationella idrottsevenemang defineras i strategin som tävlingsevenemang med VM, EM och Worldcup status samt internationella idrottsmöten i form av kongresser och konferenser där  specialidrottsförbund är arrangör.

För att bli en starkare evenemangsnation behöver idrottsrörelsen, besöksnäring och staten lyfta arbetet med internationella idrottsevenemang ytterligare genom en samordnad marknadskommunikation såväl internt i landet som utanför Sverige. 

RF anser att:
I Sverige behövs på nationell nivå en plan för statens engagemang i internationella idrottsevenemang, framförallt för de riktigt stora evenemangen. Internationella idrottsevenemang och möten bör bli en naturlig del i statens arbete med exportstrategin. Sveriges internationella representation i världen bör vara en del i arbetet med att vinna evenemang till Sverige.

RF vill att:

  • Statens engagemang tydliggörs i en plan där den svenska utlandsrepresentationen aktivt bör utgöra ett stöd till idrottsrörelsen.
  • Staten inom ramen för exportstrategin samt via myndigheter samverkar med idrottsrörelsen gällande internationell marknadsföring.
  • Utvecklingsinsatser för att få fler internationella idrottsevenemang till Sverige ska finansieras inom ramen för exportstrategin och inte genom det statliga idrottsanslaget.
  • Regioner och kommuner utvecklar idrottsdestinationer utifrån sina förutsättningar där man prioriterar vissa idrotter eller former av evenemang.

 

Kontakt

Leif Johansson

Internationella evenemang
08-699 62 26
This is a mailto link

Relaterade sajter

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss