Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

"Jämställdhet är ett verktyg för att nå målen"

2014-11-05 10:53

  • Uppdaterad: 18 NOV 2014 09:40

Vägen och utvecklingen mot en jämställd idrott går framåt, men det går för sakta. Skruvar vi inte upp tempot riskerar svensk idrott att uppfattas som, och bli, en omodern rörelse. Vi måste var och en på alla nivåer ta vårt ansvar.

Jämställdhet är en förutsättning för att vi ska fortsätta vara en livskraftig idrottsrörelse som lockar barn, ungdomar och vuxna. Tyvärr börjar jämställdhetsarbetet alltför ofta i fel ände. Visserligen har jämställdhet ett stort egenvärde och ett självändamål. Men för att få kraft i ett jämställdhetsarbete måste jobbet börja med förbundets eller föreningens mål. Oavsett idrott och föreningens eller förbundets storlek är jag övertygad om att jämställdhet är ett effektivt verktyg för att nå de egna målen. Integrera jämställdhetsarbetet i verksamhetsutveckling på alla områden.

I det strategiarbete som svensk idrott just nu intensivt är igång med är jämställdhet ett av de viktigaste områdena för att skapa en stark attraktionskraft, en vital idrottsutveckling och en bättre ledarförsörjning.

Om vi ska vara lika attraktiva framöver så behöver sammansättningen bland ledare och beslutsfattare i mycket större utsträckning spegla de som är aktiva idag och de vi vill ska bli aktiva.

Visst har vi kommit en bra bit på väg. Över 40 procent av våra medlemmar är kvinnor, knappt 40 procent av våra ledare är kvinnor och knappt 40 procent av deltagarna i våra aktiviteter för barn och ungdomar 7-20 år är tjejer.

Men det finns områden där vi har mycket längre kvar. Knappt en tredjedel av landslagsledarna är kvinnor. På makt- och prestigefyllda positioner som förbundskaptener, ordförande och generalsekreterare är siffrorna ännu sämre. Svensk idrott har lysande positiva exempel, förebilder och banbrytare som Pia Sundhage, Karin Torneklint, Pia Nilsson och Kristina Landgren Carestam för att nämna några. Men de ska inte vara enstaka undantag.

För att nå våra jämställdhetsmål till 2017 behöver vi se över strukturer, synliggöra och förändra normer. Riksidrottstyrelsen beslutade på sitt oktobermöte att tilldela 14 specialidrottsförbund 3 225 000 kronor i stimulansstöd för att utveckla sitt jämställdhetsarbete och göra det jobbet.

Men det viktigaste uppdraget har vi, var och en av oss. Om inte jag, och du, lyfter upp, markerar och diskuterar det vi upplever som ojämställdhet eller uttryck för ojämställdhet just där och då kommer vi aldrig att lyckas göra svensk idrott till världens bästa.

Skribent: Karin Mattsson Weijber

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss