Hem / Alla nyheter / HV71 vill att barnen provar andra idrotter

HV71 vill att barnen provar andra idrotter

Småländska HV71 har ändrat strategi i ungdomsverksamheten, bland annat med färre selekteringar. Föreningen vill även att barnen ska utöva andra idrotter så länge som möjligt. Christoffer Davidsson är ungdomsansvarig i HV71.

Berätta om arbetet.
– Först plockade vi bort selekteringen i U11 och därefter i U12. Den senaste förändringen är att vi inte längre selekterar i U13–U15, med undantag för utvalda cuper 2–3 gånger per säsong. Det är mycket möjligt att vi tar bort även den här typen av selektering om vi upplever att den inte gynnar utvecklingen av våra spelare. Vi stärker också ledarstabens pedagogiska kunskaper och vi använder oss av en idrottspsykolog för att kunna jobba på ett annat sätt än tidigare. 

Hur upplever spelarna och föräldrarna den nya strategin?
– Vi har ett samarbete med Linnéuniversitetet, som studerar förändringsarbetet genom intervjuer. De allra flesta spelare, ledare och föräldrar ställer sig positiva men en synpunkt är att uttagningarna kan upplevas ännu starkare när de bara dyker upp ibland. Men förra säsongen var den första som jag inte fick ett enda samtal om toppning under matcher, vilket känns bra.

Vad har HV71 för visioner och mål med ungdomsishockeyn?
– Tidigare var vårt primära mål att lyfta fram spelare till vårt representationslag, men idag är målet att erbjuda Sveriges bästa hockeymiljö för ungdomar där alla är välkomna att vara med förutsatt att man alltid försöker sitt bästa. Vi gör den här satsningen för att vi vill att fler barn och ungdomar ska spela ishockey längre upp i åldrarna. 

När de når U16, som tillhör vår elitverksamhet, är det 4–10 spelare per år som inte får plats i truppen. De är för få att bedriva en träningsverksamhet för och i år har nästan alla som inte fick plats i U16-laget gått över till HC Dalen. Vi är glada för att spelarna fortsätter där.

Vilka utmaningar ser du inom ungdomshockeyn?
– Jag vill att barnen och ungdomarna ska kunna utvecklas och känna glädje i sin idrott, men samtidigt brottas många föreningar med begränsade istider och svårigheten att hitta ledare med god kunskap och rätt engagemang. En annan utmaning är att ”hornen” ibland växer på ledare, spelare och föräldrar när det gäller resultat och att vinna matcher. Men när lagen lyckas vinna utan att ”toppa” känns det ännu bättre. 

En ytterligare utmaning är att exempelvis 12-åriga spelare slutar med en annan idrott för att satsa på hockeyn. Vi vill att spelarna ska hålla på med flera olika idrotter upp till 14–15-års ålder.

Ni är med i Samsyn Småland. Hur ser du på det?
– Det är i grunden bra, men även en stor utmaning för oss att följa fullt ut. Våra spelare spelar fotboll i 8–9 olika föreningar och det blir svårt att anpassa tider till alla, men vi har minskat kraven på försäsongsträningen. Om vi erbjuder tre träningstillfällen vill vi att spelaren kommer på minst ett av dem. HV71 som förening är mer flexibel idag och det är en positiv aspekt som Samsyn fört med sig.

Läs mer om idrottsrörelsens strategiarbete mot 2025 och varför vi behöver en ny syn på tävling och träning här.

Idrottsrapporten 2018

2018 gav RF för första gången ut Idrottsrapporten. Den innehåller nedslag i idrottsrörelsen som ger exempel på hur idrottsrörelsen förändras tack vare idrottsrörelsens gemensamma strategiarbetet mot 2025. Ladda ner Idrottsrapporten 2018 (pdf) för att läsa fler exempel på bra saker som föreningar och förbund inom idrottsrörelsen gör.

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus