Hem / Alla nyheter / Nyhetsarkiv / Både mygg och kameler måste silas för att motverka matchfixing

Både mygg och kameler måste silas för att motverka matchfixing

Branschföreningen för onlinespel, BOS, skrev i SvD den 7 december att vi inom idrotten silar mygg och sväljer kameler när vi kräver förbud mot spel på låga divisioner och enskilda matchhändelser i den kommande spelregleringen. Inget kan vara mer fel.

Nu svarar Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbollförbundet och Anders Larsson, ordförande Svenska ishockeyförbundet. 

Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för Branschföreningen för onlinespel, BOS, skriver i SvD den 7 december att vi inom idrotten silar mygg och sväljer kameler när vi kräver förbud mot spel på låga divisioner och enskilda matchhändelser i den kommande spelregleringen. Inget kan vara mer fel.

Gustaf Hoffstedt får det att framstå som att matchfixing i Sverige idag endast är ett problem i de högre divisionerna och då på spel på matchens slutresultat. Hoffstedt må ha rätt i att det inte är genom att fixa enstaka delmoment i en match som matchfixare tjänar de stora pengarna. Det är dock ett ostridigt faktum att kriminella nätverk använder den typen av manipulation som en inkörsport för att senare, genom hot, utpressning och våld, tvinga in de aktuella idrottarna i mer omfattande matchfixing där betydligt större summor står på spel.

Hoffstedt verkar också ha glömt bort att Brottsförebyggande rådet (Brå) redan 2015 i sin rapport Matchfixning – Manipulation av matcher och spelmarknad visat att det finns andra typer av matchfixing än de som initieras av kriminella nätverk. Brå pekar framförallt på det stora mörkertalet av matchfixing som initieras av personer verksamma inom idrotten och då med särskild förhöjd risk i de lägre divisionerna. Att matchfixing inte bara förekommer i enstaka fall på låg nivå understryks inte minst av att närmare 30 % av de matchfixingutredningar som Svenska Fotbollförbundet bedrivit under 2017 rör matcher i division 3 och nedåt, inklusive junior – och ungdomsserier. Att tro att ett insatstak på 1000 kr i dessa lägre divisioner är en tillräcklig skyddsfaktor för att inte locka till matchfixing är naivt, då flertalet spelare på den nivån inte tjänar några pengar på sin idrott och dessutom inte riskerar någon stor idrottskarriär. Enkel matematik är istället; ju fler idrottare som deltar i matcher eller tävlingar där det erbjuds spel, desto fler potentiella idrottare finns det som kan lockas till att medverka i matchfixing.

Det är självklart att vi inom idrotten har ett mycket stort ansvar i kampen mot matchfixing. Inte minst när det gäller det förebyggande arbetet. Men, idrotten kan inte bedriva kampen mot matchfixing på egen hand. Om vi ska kunna nå framgång krävs det också att lagstiftare, ansvariga myndigheter och spelbolagen drar sitt strå till stacken. För även om det krävs personer inom idrotten för att begå dessa gärningar, så är det de facto pengaspel på idrott som är grunden till dagens matchfixingproblematik. Idrotten som sådan leder inte till matchfixing, utan det är möjligheterna att tjäna pengar på spel på idrott som lockar personer att fixa tävlingar och matcher.

Om en mygga och en kamel orsakar lika stor skada för idrotten, ska vi då undvika att sila myggan för att kamelen hörs och syns mer? Nej, Gustaf Hoffstedt, vi i Sverige måste självklart sila alla mygg och kameler vi kan och det är av yttersta vikt att de spelbolag som verkar på en framtida licensmarknad inte erbjuder spelobjekt som bidrar till att urholka idrottens ideal genom att underlätta förekomsten av matchfixing. Att gömma sig bakom argumentet ”det är bättre att vi tillhandahåller spel som främjar matchfixing för någon annan kommer ändå göra det” är inte lösningen på problemet.

Det var därför glädjande att civilminister Ardalan Shekarabi under kulturutskottets offentliga utfrågning om framtidens spelpolitik den 7 december sa att den kommande spelregleringen ska röka ut de som håller på med matchfixing. För att det inte bara ska bli vackra ord förväntar vi oss att Ardalan Shekarabi ser till att spel på låga divisioner och enskilda matchmoment förbjuds när regeringen inom kort kommer att presentera hur den svenska spelmarknaden ska omregleras.

Här är repliken i svd.se 

Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbollförbundet

Anders Larsson, ordförande Svenska Ishockeyförbundet

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet