Hem / Alla nyheter / Nyhetsarkiv / Bakgrund och fakta om WADA:s utredning och IOK:s beslut

Bakgrund och fakta om WADA:s utredning och IOK:s beslut

De senaste dagarna har det kommit besked kring några längdskidåkare som har stängts av från deltagande på OS men som fortfarande tävlar på lägre nivåer.

Nedan finns en kort förklaring till varför denna situation har uppstått och vad som kan bli möjliga utfall under den kommande perioden inför OS i Pyeongchang.

Vad har hänt: 

 • Dopinghärvan i Ryssland som uppdagades efter Sotji-OS 2014 ledde till en omfattande, oberoende utredning som beställdes av World Anti-Doping Agency (WADA). Utredningen leddes av Professor Richard McLaren, och därmed kallas rapporten oftast för McLaren-rapporten. Utredningen tog del av underlag från visselblåsare, bland annat den före detta labbchefen Grigorij Rodtjenko, men även från fysiska och biokemiska analyser av tidigare insamlade dopingkontrollprov. Rapportens slutsats var att dopinghärvan var systematisk och institutionaliserad i Ryssland, och omfattade över tusen ryska idrottsutövare inklusive många som var med på OS 2012 och 2014.
 • Den 19 juli etablerade den Internationella Olympiska Kommittén (IOK) två egna, oberoende utredningar: Oswaldutredningen, som skulle utreda fusk och oegentligheter som hängde samman med Sotji-OS, samt Schmidutredningen, som skulle utreda det systematiska och institutionaliserade fusket inom det ryska idrottsministeriet. Båda dessa utredningar skulle avslutas under 2017. IOK meddelade nyligen att utredningarna kommer att presenteras inom kort och att ett särskilt beslut kring Rysslands deltagande i Pyeongchang-OS kommer att ske på ett särskilt IOK-möte i början av december.
 • WADA har deklarerat Rysslands egen nationella antidopingorganisation, RUSADA, som var inblandad i dopinghärvan, icke-godkänd (non-compliant) tills dess att ett antal kriterier uppfylls enligt den s.k. road map to compliance.  Några av dessa har uppnåtts men några återstår – inklusive tillgång till det ryska antidopinglabbet som har stängts av från externa parter som en del av en rysk internutredning. Ryssland har inte heller erkänt McLaren-rapportens slutsatser eller inkommit med bevis för att bemöta dessa. Under tiden RUSADA är icke-godkänd ska landet, enligt Världsantidopingkoden, inte kunna arrangera större mästerskap eller andra internationella tävlingar.
   

Vad händer nu: 

 • IOK är ansvarig för OS och fattar egna beslut kring deltagandet av olika idrottare och idrottsländer. IOK har därför möjligheten att stänga av idrottsutövare eller länder från OS på grund av dopingförseelse. Nyligen har två ryssar, Alexander Legkov och Jevgenij Belov, stängts av på livstid från deltagande i OS, uppenbarligen som en del av Oswaldutredningens arbetet kring fusket i Sotji.
 • Det internationella skidförbundet, FIS, fattar egna beslut kring deltagandet av olika idrottare och idrottsländer inom FIS-anordnade tävlingar, bl.a. världscupen. Alla länders skidförbund, inklusive Svenska Skidförbundet, är medlemmar i FIS. Även om IOK beslutar att idrottsutövare ska stängas av från OS, kan FIS fatta ett eget beslut avseende sina egna tävlingar. FIS har tidigare beslutat att stänga av ett antal idrottsutövare under en period för att kunna utreda deras påstådda fusk, men tidsgränsen för denna avstängning har nyligen löpt ut då Court of Arbitration for Sport (CAS) – som är idrottens högsta domstol – sa att FIS:s utredning inte kan pågå hur länge som helst. Legkov och Belov är därmed klara för deltagande i världscupen och i andra tävlingar utanför OS.

 • Inför vinter-OS 2018 genomförs riktade dopingtester som ett samarbete mellan WADA och IOK.

Vad kan komma att hända? 

 • I de aktuella ryska fallen är det troligt att FIS kommer att ta del av IOK:s utredningsresultat och därmed kunna fatta ett eget beslut inom kort kring fortsatt tävlande på bl.a. världscupnivå.

 • De avstängda idrottsutövarna måste överklaga IOK:s beslut till CAS för att få möjlighet att bli godkända för kvalifikation till/deltagande i OS.

 • Avrapporteringen av Oswald- samt Schmidkommissionerna kan, men inte nödvändigtvis, leda till mer omfattande sanktioner, mot flera idrottsutövare respektive mot Ryssland som idrottsnation.

 • Tillgång till elektronisk data och/eller lagrade prov i det ryska labbet kan ges till WADA eller IOK som utredande instanser för att bekräfta eller motbevisa befintliga anklagelser. Om dessa material verkar äkta och inte manipulerade så kan ytterligare ett kriterium för Rysslands antidopingorganisation att bli godkänd vara uppnådd. 

För mer information kontakta

Matt Richardson
Avdelningschef, Svensk antidoping
08-699 62 58 

Åke Andrén Sandberg
Ordförande RF:s Dopingkommission
Medicinsk expert RF:s Dopingkommission
070-222 15 77