Hem / Alla nyheter / Nyhetsarkiv / Idrottens dag inspirerar till idrott för alla hela livet

Idrottens dag inspirerar till idrott för alla hela livet

Under hösten är det dags igen för Idrottens dag, Riksidrottsförbundets satsning för att välkomna fler till idrottsrörelsen. Besökarna får utmana hela kroppen och inspireras till en aktiv livsstil hela livet.

Idrottens dag är ett nationellt koncept som arrangeras på 25 platser i 18 av RF:s distrikt, utspridda från norr till söder. En dag med roliga aktiviteter och nya idéer där besökare av alla åldrar får prova på, uppleva, tänka och prata om hur framtidens idrott kan se ut. Oavsett var du bor ska det finnas en Idrottens dag inom rimligt reseavstånd. Här hittar du alla Idrottens dag som arrangeras under 2019.

Den svenska idrottsrörelsen håller på att förändras. Med en ny syn på träning och tävling är målet att alla ska kunna idrotta hela livet – och Idrottens dag är en del av den resan.

– Idrottsrörelsen har kommit en bit på vägen mot att bli mer välkomnande, nyfiken och modig. Vi hoppas att Idrottens dag ska ge ännu fler lust och möjlighet att vara med på resan. Vi vill att ännu fler ska få uppleva den glädje och gemenskap som idrottsföreningarna erbjuder varje dag, runt om i landet. Och de som vill utmana sig själva att nå så långt det bara går ska få bättre möjligheter att nå sin fulla potential, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

I samband med Idrottens dag besöker Riksidrottsförbundet sju orter med en egen turné: Motala, Helsingborg, Eskilstuna, Uddevalla, Växjö, Uppsala och Skellefteå. Besökarna får utmana hela kroppen i olika rörelsebanor, lära sig om nyttan av allsidig träning och ta del av en utställning om de positiva effekterna av att träna långsiktigt och varierat. Aktiviteterna på Idrottens dag grundar sig på ”rörelseförståelse”. Det innebär att man genom rörelse och träning utvecklar så mycket mer än bara sin fysik, som sociala och psykiska förmågor. Rörelseförståelse gör det lättare att vilja, våga och kunna idrotta i våra 20 000 idrottsföreningar.

– Varje Idrottens dag ska vara en mötesplats som inspirerar. Där ska du kunna prova på många olika idrotter, men också vara med och samtala om hur idrotten ska se ut i framtiden. Vi ska vara där människor finns och lyssna och sänka trösklarna för att fler ska vilja idrotta hela livet, säger Björn Eriksson.

Om Idrottens dag

  • Idrottens dag ser lite olika ut beroende på lokala förutsättningar. Gemensamt är att det finns chanser till idrott, rörelse och inspiration. Alla evenemang är dessutom helt gratis.
  • Några distrikt har redan hunnit arrangera Idrottens dag i år. Se SVT Norrbottens inslag Idrottsglädje i Älvsbyn – aktiviteter för alla åldrar
  • Idrottens dag är en del av European Week of Sport som är ett EU-initiativ för att få fler i rörelse. Sverige deltog för första gången 2017 och RF är nationell koordinator.
  • Huvudpartner i Idrottens dag är Folkspel, idrottsrörelsens eget spelbolag. 

För mer information kontakta:
Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-626 46 06

Anna Setzman
Pressansvarig Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-564 52 16