Hem / Alla nyheter / Nyhetsarkiv / Mot 2025: Lekfull tävling, Pojkar Z och ungdomsråd

Mot 2025: Lekfull tävling, Pojkar Z och ungdomsråd

Idrottsrörelsen förändras! Läs om några av den senaste tidens spännande initiativ som alla på sitt eget sätt bidrar till idrottens resa mot målen i Strategi 2025.

Idrottsrörelsen har gemensamt beslutat om fem särskilt prioriterade utvecklingsresor som ska leda till målen i Strategi 2025. Förbund och föreningar arbetar i olika utsträckning med dessa för att utveckla sin verksamhet. Här är några saker vi hittat i de senaste veckornas flöde.

Har vi missat något spännande initiativ? Tipsa oss!
Hitta fler exempel på strategi2025.se/resurser/brainitiativ


 

Den moderna föreningen engagerar - Ledare förstår vikten av att ha syfte, mål och vision. Fler är nyfikna på hur de utvecklar träningar och tävlingar, föreningsdemokrati och värdegrund för att fånga människors engagemang.

Lindome startar ungdomsråd i föreningen för att barnen ska ha möjlighet att påverka.

IFK Mariefred vill göra verklighet av värdegrunden - med utbildning. I mars var temat trygga idrottsmiljöer där barnens spelregler stod i fokus.

Växjö Titans årets klubb i Småland - Tagit helhetsgrepp för att bli en förening för alla.


En ny syn på träning och tävling - I framtidens idrottsrörelse sätter vi individen i centrum och fokuserar på glädje och utveckling. Utbildade tränare ger alla en bra grund, vi tränar och tävlar på fler olika sätt och idrottar i förening hela livet. Ett långsiktigt fokus ger även de som vill nå elitnivå bättre möjligheter.

Kungsholmen Basket startar ny 3x3-sektion efter förbundets initiativ.

Finansierat via Framåtfonden.

I Sundbyberg genomfördes en helg med nya spelformen "Pojkar Z". Matcher spelas tre mot tre, tekningar sker endast vid mål och vid övriga avblåsningar slängs en ny puck ut.

Vårby IK satsar på lekfulla tävlingar. Det är fokus på glädje, gemenskap och till och med ett och annat disko mitt i skogen. Klubben "växer så det knakar".

Flera föreningar testar orienteringens nya koncept för spontanträning, HittaUt.

Finansierat via Framåtfonden.


Ett stärkt ledarskap - Idrottens alla engagerade och kunniga ledare bär föreningens värderingar och formar dess kultur. De speglar mångfalden i samhället omkring oss och via utbildning har alla våra ledare tillgång till senaste kunskapen i viktiga frågor.

FBC Kalmarsund och Färjestaden Goif satsar på kvinnliga ledare. Initiativet kommer efter en kartläggning av könsfördelning.

Stockholmsidrotten fixade ledarträff med hundratals deltagare. Utvecklingsresor i fokus. 

Stort barnidrottskonvent i Skåne om hur framtidens för barn och ungdomar kan och bör se ut.


Inkluderande idrott för alla - Alla känner sig välkomna oavsett vem man är, kommer ifrån eller bor. Idrottens vita fläckar är färre och det är folkrörelse i ordets rätta bemärkelse. Våra föreningar möter människor på deras villkor och är öppna för att utvecklas för att tilltala fler.

Basketens satsning på nya målgrupper, LigaOpen, är ett populärt initiativ.

I Blekinge satsar idrottsförbundet långsiktigt för att nå fler målgrupper och bidra till strukturella förändringar.

Västra Hisingen basket stärker unga vid sidan av planen.


Jämställdhet för en framgångsrik idrott - Alla aktiva, ledare och förtroendevalda förstår att en jämställd idrott är lika med en bättre idrott. Möjligheterna att delta, påverka och styra är lika oavsett kön. Tillsammans vågar vi utmana normer för att utvecklas och bli bättre.

Ishockey drar igång stort utvecklingsarbete för att behålla flickor 10-14 år.

Bilsportförbundet bjuder in till populärt tjejläger.

Luleå Hockey årets idrottsförening i jämställdhet. "Hela föreningen, från styrelse till supportrar, har beslutat sig för att göra flickor och kvinnors idrott lika viktigt som pojkars och mäns".