Hem / Alla nyheter / Nyhetsarkiv / Riksidrottsförbundet avråder från användning av kosttillskott

Riksidrottsförbundet avråder från användning av kosttillskott

Under det senaste halvåret har ett flertal fall av Higenamin i dopingproven uppdagats vid tester i Dopningslaboratoriet i Huddinge.

Hiegamin är en substans som sedan den 1 januari 2017 är dopningsklassat av Wada och en idrottare som ertappas kan få upp till två års avstängning. Gemensamt för alla som testat positivt för substansen är att de anger att de fått i sig det via kosttillskott.  

-  Allting talar för att de inte har dopat sig medvetet utan att de fått i sig det här via kosttillskott, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i RF:s Dopningskommission.

En av svårigheterna med det nu aktuella Higenamin är att det förekommer under flera olika namn, till exempel demethylcoclaurine, norcoclaurine, indisk lotus eller blå lotus. I vissa kosttillskott förekommer substansen även utan att det finns upptaget i innehållsförteckningen.

RF avråder därför, återigen, idrottsutövare från att, annat än på rent medicinska grunder, använda kosttillskott. Detta då det inte heller finns något vetenskapligt stöd för att idrottsutövare med normal kosthållning har behov av extra kosttillskott. RF uppmanar även grossister och detaljhandlare inom den aktuella branschen att dra in kosttillskott som innehåller dopningsklassade preparat samt framöver bättre kontrollera produkterna de säljer.

- Många preparat på marknaden är otillräckligt kontrollerade och kan innehålla dopingklassade substanser. Enligt idrottens dopingregler är idrottsutövare personligt ansvariga för allt de äter eller intar på annat sätt. Den som befinns vara dopad riskerar alltid att bestraffas, oavsett orsak.

Kvalitetskontrollen för kosttillskott som saluförs via internet, butik eller via apoteket är ofta okänd. En studie från dopningslaboratoriet i Köln visar att cirka 15 procent av 634 undersökta kosttillskott innehöll dopingklassade substanser. Svenska Livsmedelsverket har också granskat kosttillskott och konstaterat stora brister bland många preparat.