Hem / Alla nyheter / Nyhetsarkiv / Riksidrottsförbundet och Svensk Antidoping utsatta för hackerbrott

Riksidrottsförbundet och Svensk Antidoping utsatta för hackerbrott

En rysk hackergrupp har gjort ett olagligt intrång i Riksidrottsförbundets IT-system. Via en sedan tidigare omdebatterad rysk sida sprids nu information med koppling till Svensk Antidopings arbete.

Informationen handlar främst om mejlkonversationer, men uppgifter och listor från Svensk Antidopings arbete har också publicerats.

En rysk hackergrupp har gjort ett olagligt intrång i Riksidrottsförbundets IT-system. Via en sedan tidigare omdebatterad rysk sida sprids nu information med koppling till Svensk Antidopings arbete. Informationen handlar främst om mejlkonversationer, men uppgifter och listor från Svensk Antidopings arbete har också publicerats.

–  Det här är ett allvarligt brott där det tydliga syftet är att misskreditera Svensk Antidoping. Vi har ingenting att dölja och målet med idrottsrörelsens antidopingarbete är att säkerställa alla idrottsutövares rätt att delta och tävla i en idrott som är helt fri från doping. Det allvarligaste med detta intrång är att personliga uppgifter som för de aktiva kan vara känsliga sprids av hackers, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Samma ryska hackerssida har tidigare tagit sig in i databaser som tillhör USA och Kanadas nationella antidopingorganisationer och även WADA, World Anti-Doping Agency. Riksidrottsförbundet polisanmäler brottet och anmäler också intrånget till Datainspektionen. Riksidrottsförbundet har ökat sitt skydd via flertalet åtgärder och en kartläggning av vad som hänt och var i systemet man hackat sig in har gjorts.

Ytterligare säkerhetsåtgärder genomförs omgående.

– Våra medarbetare på Svensk Antidoping tar personlig kontakt med de aktiva som finns på listorna som publicerats. Om någon är orolig eller har frågor kan de alltid vända sig till oss, säger Stefan Bergh. 

För mer information kontakta

Anna Setzman
Pressansvarig Riksidrottsförbundet
070-564 52 16