Hem / Alla nyheter / Nyhetsarkiv / Riksidrottsförbundet stärker arbetet för hållbara idrottsevenemang

Riksidrottsförbundet stärker arbetet för hållbara idrottsevenemang

Riksidrottsförbundet lanserar "46 aspekter av hållbarhet" för att sprida fakta, kunskap och idéer och inspirera arrangörer att skapa mer hållbara idrottsevenemang.

Riksidrottsförbundet lanserar 46 aspekter av hållbarhet som ett sätt att sprida fakta, kunskap och idéer för att både inspirera arrangörer av idrottsevenemang men också för att tydliggöra vad hållbarhet betyder inom olika områden. Dessa aspekter är också till hjälp för sveriges representanter i uppdrag inom idrotten internationellt.

– Vi ser en starkt positiv tendens att fler och fler arrangörer av evenemang verkligen tar hållbarhetsfrågan på allvar. Exempel inom idrotten är Alpina VM i Åre 2019, EM i handboll i Malmö, Göteborg och Stockholm år 2020, Ungdoms EM i friidrott Borås och Gävle 2019, säger Leif Johansson, internationella evenemang Riksidrottsförbundet.

Att få fler internationella idrottsevenemang till Sverige är en målsättning av flera i Riksidrottsförbundets och Besöksnäringens internationella strategi. Idrottsevenemang ger inte bara glädje och en möjlighet för många människor att träffas för att njuta av idrott. Med rätt förberedelse blir det en bra affär för näringslivet, samhället och självklart för föreningslivet. Men det förutsätter att idrottsrörelsen tillsammans med destinationer och besöksnäringen ansvarar för att skapa hållbara evenemang.

Den webbaserade informationen är tydligt uppdelad i olika aspekter, korta förklaringar och tydliga råd och hänvisningar till var du kan hitta mer hjälp.

 

Några exempel :

Nummer 4: Arbetsförhållanden och mänskliga rättigheter

Nummer 9: Byggnation

Nummer 19: Jämställdhet

Nummer 33 Motverka matchfixing

 

Här hittar du alla 46 aspekter av hållbarhet

För att bli en starkare evenemangsnation behöver idrottsrörelsen, besöksnäring och staten lyfta arbetet med internationella idrottsevenemang ytterligare. Riksidrottsförbundet samverkar med besöksnäringen i en gemensam strategi för internationella idrottsevenemang och representanter för RF, specialidrottsförbund, destinationer, regering och besöksnäringen arbetar nu vidare i en styrgrupp.

Riksidrottsförbundet arbetar både med utbildningar i samarbete med SISU idrottsutbildarna, verktyg för att underlätta evenemangsarbetet samt ett antal olika mötesplatser för specialidrottsförbund, distriktsidrottsförbund och destinationer.Vi hjälper till med att skapa mer hållbara idrottsevenemang ur ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt perspektiv och erbjuder även ekonomiskt stöd till specialidrottsförbund för förstudie och bid. 

Riksidrottsförbundet erbjuder utbildning för att stärka planering och genomförande av idrottsevenemang. Här hittar du mer information om olika utbildningar.

För att underlätta arbetet för SF och destination inför att beräkna evenemangets effekter har RF tillsammans med Göteborg & Co tagit fram ett webbaserat prognosverktyg: Event impact calcuator.

Här kan du läsa mer om Prognosverktyget  

Alla som ansöker om att bli volontär i ett evenemang får också frågan om de vill finnas med i RF:s nationella volontärdatabas och få förfrågningar från andra evenemang. På så vis bygger vi en gemensam bas av volontärer i hela landet som kan tillfrågas vid nya evenemang. Idag är 3 500 personer på olika platser i Sverige medlemmar i RF volontärbank.

Här hittar du mer information om volontärbanken

Här finns mer information och stöd för arbetet med internationella evenemang 

För mer information kontakta

Leif Johansson
Internationella evenemang, Riksidrottsförbundet
This is a mailto link
08-699 62 26