Hem / Alla nyheter / Nyhetsarkiv / Riksidrottsförbundet vädjar om respekt för aktivas personliga integritet

Riksidrottsförbundet vädjar om respekt för aktivas personliga integritet

Riksidrottsförbundet vädjar nu till allmänhet och media att inte bidra till att personliga och känsliga uppgifter från den ryska omdebatterade hackersidan sprids.

Informationen rör aktiva men handlar inte om att de aktiva ska ha begått någon dopingförseelse av något slag utan är istället uppgifter som rör var och ens personliga integritet.

Riksidrottsförbundet berättade i går om det olaga dataintrång som vi utsatts för. En rysk omdiskuterad hackergrupp har kommit över uppgifter via IT-systemet. Det är ett allvarligt brott som polisanmäls och anmäls till datainspektionen.

Riksidrottsförbundets kartläggning av intrånget fortsätter och säkerheten har ökats. Under gårdagen har vi genom egna undersökningar sett att den ryska hackergruppen kommit över listor med namn och personliga uppgifter.

Riksidrottsförbundet vädjar nu till allmänhet och media att inte bidra till att personliga och känsliga uppgifter från den ryska omdebatterade hackersidan sprids. Informationen rör aktiva men handlar inte om att de aktiva ska ha begått någon dopingförseelse av något slag utan är istället uppgifter som rör var och ens personliga integritet.

– Vi vill be om respekt för de personliga uppgifter som finns i de hackade listor som publicerats och vore, för de aktivas skull, oerhört tacksamma om dessa inte spreds vidare. När det gäller frågor från media, aktiva eller allmänheten går det alltid bra att vända sig till oss, säger Peter Mattsson, idrottschef Riksidrottsförbundet.

Samtliga personer som förekommer på de publicerade listorna har eller kommer att kontaktas under dagen idag.

– Jag vill å deras vägnar vädja om respekt för att uppgifterna stulits via olaga intrång och att det är uppgifter som inte på något sätt visar på att dopingförseelser begåtts av de aktiva men för vissa aktiva kan vara personligt känsliga, säger Peter Mattsson. 

Pressmeddelande om dataintrånget hittar du här 

För mer information kontakta

Antidopingfrågor:
Tommy Forsgren
Tf chef Svensk Antidoping
08-699 61 36

IT- och idrottsfrågor
Peter Mattsson
Idrottschef Riksidrottsförbundet
08-699 60 60

Övriga frågor:
Anna Setzman
Pressansvarig Riksidrottsförbundet 
070-564 52 16