Hem / Alla nyheter / Nyhetsarkiv / Samarbete med Polisen och MSB för att förebygga attacker på idrottsevenemang

Samarbete med Polisen och MSB för att förebygga attacker på idrottsevenemang

Riksidrottsförbundet, Myndigheteten för samhällsskydd och beredskap och Polismyndigheten ska i en särskild satsning förebygga och försvåra för attacker på idrottsevenemang.

Det finns krafter som vill söndra och förstöra vårt samhälle. På flera ställen runt om i världen har attacker skett vid stora offentliga tillställningar som idrotts- och kulturevenemang. Det skedde exempelvis för några år sedan i samband med fotbollslandskamp i Frankrike och kan komma att ske igen.

- För tillfällen när många människor samlas på en liten yta under en förannonserad tid är det viktigt att vi är noggranna med säkerhetsarbetet. MSB arbetar för att öka kunskap och förmåga hos dem som verkar i den offentliga miljö som evenemang och arenor utgör. Det här samarbetet kommer göra oss starkare tillsammans, säger Dan Eliasson, generaldirektör Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

I mars 2018 undertecknades en överenskommelse mellan Riksidrottsförbundet och Polismyndigheten för att tillsammans skapa välkomnande, trygga, säkra och stämningsfulla idrottsevenemang för alla, motverka grov brottslighet inom idrotten som hot, våld och annan otillåten påverkan och matchfixing samt motverka terrorism och andra hot om allvarliga angrepp i samband med idrottsevenemang.

Under de kommande två åren kommer arbetet mot just terrorism, och andra hot om allvarliga angrepp i samband med idrottsevenemang, att intensifieras genom ett samverkansprojekt mellan Riksidrottsförbundet, MSB och Nationella Taktiska Rådet inom Polismyndigheten.

Riksidrottsförbundet har tidigare i år lanserat en webbaserad publikvärdsutbildning där området har ett eget kapitel. Den omfattar ökad säkerhetsmedvetenhet och noggrann inpasseringskontroll, genom bland annat heltäckande visitation, med mera.

- Vi har ett stort ansvar för att säkerställa trygga och säkra evenemang och nu utvecklar vi det arbetet ytterligare tillsammans med MSB och Polisen. Vi tar dessa frågor på största allvar och är stolta över att idrotten går i bräschen i det förebyggande arbetet, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Parterna ska samverka för att förebygga och försvåra allvarliga angrepp mot idrottsevenemang genom att bland annat öka kunskapen och medvetenheten kring dessa frågor, genomföra utbildningsinsatser samt utarbeta verktyg och riktlinjer för att stärka detta arbete.

- Vi ska inte skrämma upp folk, men fler behöver vara vaksamma. Ju fler ögon och öron som kan känna igen och upptäcka tecken innan en attack, desto större är chansen att vi kan förhindra den, säger Ulf Johansson, regionpolischef. 

För mer information kontakta

Anna Setzman, pressansvarig Riksidrottsförbundet, 070-564 52 16, This is a mailto link
MSB:s presstjänst, 070-321 88 74 alt. This is a mailto link
Ola Österling kommisarie/pressekreterare Polismyndigheten 070-895 10 46 This is a mailto link