Hem / Alla nyheter / Nyhetsarkiv / Seriösa samtal och glädjen av att idrotta under Idrottens dag i Almedalen

Seriösa samtal och glädjen av att idrotta under Idrottens dag i Almedalen

Mer än 1000 barn, men också ungdomar, vuxna och äldre har idag besökt Idrottens dag i Almedalen för att testa några av de 16 idrotter som var på plats eller ta del av seminarier i ideella trädgården.

En strid ström av barn, men också vuxna testade aikido, bordtennis, bowling, bågskytte, casting, dart, fotboll, gymnastik, judo, klättring, Korpen, orientering, ridsport, simhopp, skidor och varpa. 

- Det gör mig varm i hjärtat och stolt när jag ser all sjudande aktivitet och glädje under Idrottens dag. Samtidigt har vi haft seminarier där vi lyft behovet av att ta med idrotten i planeringen när det byggs och förtätas och haft dialog med politiker om vad partierna vill med idrotten. Det är just kombinationen av seriösa samtal och glädjen av att idrotta som gör idrottens dag speciell, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Här följer några citat från olika seminarier: 

"Det är avgörande för våra barn att vi nu satsar och framöver fortsätter satsa på rörelse och fysisk aktivitet. Politiken måste jobba brett och inte i stuprör och samtidigt ha en nära dialog med idrottsrörelsen. Vi politiker nationellt måste ligga på och allt fler kommuner behöver prioritera idrottsytor och anläggningar i dialog med idrottsrörelsen lokalt"
Annika Strandhäll (s), idrotts- och socialminister. 

"Är man tidigt ute i planeringen av att bygga bostäder och också socialt hållbara bostadsområden behöver det inte vara dyrt att tänka rätt" 
Anders Erlandsson, operativ chef, Skanska.                                                      

"Det är viktigt att idrotten bearbetar kommunala politiker. det finns tydlig samhällsnytta när fler är aktiva, bland annat minskad kriminalitet. Det är också mycket bra att vi förutom mer idrott i skolan också pratar om mer rörelse i skolan. Vi vill också fortsätta arbeta med integrationssatsningar"
Saila Quicklund (m), idrottspolitisk talesperson moderaterna. 

"Vi föreslår att det inrättas parasportbibliotek där personer med funktionsnedsättningar kan låna idrottsutrustning. Vi vill ha ett äldrelyft och det ska finansieras inom det breda satsning som vi vill göra på civilsamhället. Idrotten är en part av flera i civilsamhället och ökad rörelse, fysisk aktivitet och demokrati delar som idrottsrörelsen bidrar med"
Per Lodenius, idrottspolitisk talesperson centerpartiet. 

"Det är helt fantastiskt att se idrottens arbete med integrationssatsningar de senaste åren. Visst finns det också utmaningar såsom jämställdhet, att alla ska ha ekonomiska förutsättningar att vara med i idrotten, men det pågår mycket bra arbete inom idrottsrörelsen på dessa områden nu".
Agneta Karlsson (s), statssekreterare, Socialdepartementet. 

Följ oss gärna på twitter
@RFidrotten

För mer information kontakta 

Anna Setzman
Pressansvarig Riksidrottsförbundet
070-564 52 16