Hem / Alla nyheter / Nyhetsarkiv / SM-veckan i Sundsvall – en idrottsfest

SM-veckan i Sundsvall – en idrottsfest

Runt hundra svenska mästare, iskyla och folkfest när SM-veckan firade tio år. Vinterveckan i Sundsvall är nu över och stafettpinnen lämnas över till Malmö sommaren 2019 och Luleå och Boden vintern 2020.

När Sundsvall stod värd för den första SM-veckan någonsin 2009 tävlades det i fem idrotter. Idrottsfesten har vuxit mycket sedan dess och när den nu tioårsjubilerade i staden där allting började avgjordes mästerskap i 24 idrotter.

Totalt korades runt 100 mästare och som vanligt fanns det nya inslag med i programmet. Virtuell bilsport och rullstolsrugby debuterade den här gången i SM-veckansammanhang.

– Idag har 60 av våra medlemsförbund någon gång varit med på SM-veckan. Att vara med på en SM-vecka ger mycket mer än bara ökad synlighet och medial uppmärksamhet. Det utvecklar och stärker såväl arrangerade föreningar som förbund inför rollen som arrangör för större mästerskap, säger Annika Nykvist, projektledare för SM-veckan på Riksidrottsförbundet. 

Sundsvallsborna slöt upp runt tävlingarna och trotsade stundtals iskyla för att se sina idrottshjältar och skapa en folkfest. SVT sände över 60 timmar i TV och Play och fanns på plats med 75 medarbetare i produktionen. 

– Jag är stolt över hur Sundsvallsborna har tagit sig an SM-veckan, både ute på våra arenor och under Folkfestkvällarna på Stora torget. Vi har skapat ett evenemang som verkligen engagerar, både på plats och bakom TV-apparaterna. Vi har fått visa upp Sundsvall från stadens bästa sida, säger Mats Ågebrant, projektledare för SM-veckan på Sundsvalls kommun. 

Hemmaatleterna från Västernorrland gjorde bra ifrån sig under veckan och länet slutade på fjärde plats i medaljligan. Länge såg det ut som att Stockholm för första gången någonsin skulle bli petat från tronen: Dalarna hade flera guld upp inför sista tävlingsdagen. Inte minst med hjälp av framgångar på SM i brottning lyckades dock till slut Stockholm vinna med ynka ett gulds marginal. 

Nästa SM-vecka går i sommar i Malmö. Därefter är det dags för vinterveckan i Luleå och Boden.