Hem / Alla nyheter / Nyhetsarkiv / Spel på ungdomsidrott måste förbjudas

Spel på ungdomsidrott måste förbjudas

Idag föll domen mot de två fotbollsspelande ungdomarna i Södertälje, idag 18- och 19 år gamla, som åtalats för att ha mutat en då 15-årig lagkamrat till att underprestera i en match i U-19-serien.

– Även om domen är villkorlig är det en mycket viktig signal att samhället inte tolererar den här typen av brottslighet. Den förstör för de här ungdomar och för idrotten, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Idag går det att satsa pengar på fotbollsspelande svenska ungdomar så gott som varje dag på spelbolag som finns utomlands men riktar sig mot svenska konsumenter. Många av de bolagen kommer söka licens för att få verka inom den nya svenska spelregleringen som träder i kraft efter årsskiftet 2018/2019.

– Att skrupelfritt erbjuda spel på ungdomar, som handlar om när det gäller U-19-serierna i fotboll, är helt ansvarslöst och oacceptabelt. För de bolagen handlar det bara om att tjäna pengar oavsett konsekvenserna för dessa ungdomar eller idrotten. Det är en direkt inkörsport för ungdomar till organiserad kriminalitet, säger Björn Eriksson.

Med den reformerade spelregleringen kan ansvarig myndighet, Lotteriinspektionen, bestämma vilka spelobjekt som ska vara tillåtna för de spelbolag som vill få licens i Sverige. Detaljerna i dessa regelverk arbetas fram under hösten.

– Lotteriinspektionen har ett gyllene tillfälle att redan från början markera att om man ska verka i Sverige ska man inte förstöra för den svenska idrottsrörelsen. Jag förväntar mig att myndighetens regelverk kommer vara stramt och att idrottens åsikt om pengaspel på deras matcher och tävlingar är vägledande, säger Björn Eriksson.

En undersökning från 2016 visar att bara fyra procent av allmänheten tycker att pengaspel på ungdomsidrott ska vara tillåtet och bara 13 procent tycker att pengaspel på amatöridrott ska vara tillåtet.

– Matchfixing är ett av de största hoten mot idrotten. Vi ska göra allt vi kan för att få bort det. Men vi kommer inte att klara det utan att Lotteriinspektionens ställer krav på ett ansvarsfullt spelutbud, säger Björn Eriksson.

För mer information kontakta 

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06