Hem / Alla nyheter / Nyhetsarkiv / Svensk Antidoping hjälper gärna Ryssland organisera antidopingarbetet

Svensk Antidoping hjälper gärna Ryssland organisera antidopingarbetet

Internationella olympiska kommittén har beslutat att stänga av Ryssland från OS i Peyongchang.

- Svensk Antidoping är beredda att hjälpa Ryssland att reorganisera sin antidoping-verksamhet på alla sätt som vi kan och redan idag testar det svenska dopinglaboratoriet ryska dopingprov i Huddinge, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Dopingkommissionen.   

Svensk Antidoping har tagit del av de avslöjanden som gjorts under det senaste året av den systematiska dopingen som pågått i Ryssland. Statskontrollerad doping förstör förtroendet för hela antidopingarbetet, förstör glädjen med idrotten och fokuserar på fusk, doping och antidoping istället för på idrottens positiva sidor.

 Dopingkommission har som uppgift att sköta antidopingarbetet i Sverige vilket innebär testning av idrottsutövare i Sverige och information om antidoping till idrottsrörelsen och samhället i övrigt och anser att antidopingarbetet i andra länder måste skötas av respektive inhemsk antidoping-organisation.

- De sanktioner som nu Internationella Olympiska Kommittén dömt Ryssland till straffar inte bara de ansvariga för den ryska dopingskandalen på ett personligt plan utan de visar också tydligt hur den samlade internationella idrottsrörelsen ser på doping. När otvetydiga bevis lagts fram av två oberoende rapporter om systematisk doping på denna nivå är det viktigt att maximalt tydligt säga ifrån att ”detta kan inte accepteras inom idrottsrörelsen”, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Dopingkommissionen.

Svensk Antidoping är bekymrade över att de ansvariga i Ryssland inte erkänt att dopingen på beskrivet sätt har ägt rum. Om man inte förstår att något är fel är det nästan omöjligt att reparera skadan, vilket är tydligt avseende den ryska dopinghärvan. De ringa framsteg som gjorts inom rysk antidoping det senaste året, enligt de rapporter som de internationella kontrollanterna lämnat, är inte i närheten av vad som krävs för att återupprätta förtroendet för rysk idrott och rysk antidoping.

- Svensk Antidoping önskar att rysk antidoping skall kunna återupprättas så att vi får se ryska idrottsutövare tävla på de internationella arenorna igen och att våra svenska idrottsutövare då får tävla mot dem i ärlig kamp, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Dopingkommissionen.

 

För mer information kontakta

Åke Andrén-Sandberg
Ordförande Dopingkommissionen
070-222 15 77

Matt Richardson
Chef Svensk Antidoping 
08-699 62 58

Anna Setzman
Pressansvarig Riksidrottsförbundet
070-564 52 16