Hem / Alla nyheter / Nyhetsarkiv / Svensk Antidoping slutar använda nya urinflaskor

Svensk Antidoping slutar använda nya urinflaskor

För att kontrollera uppgifter om misstänkt möjlighet att manipulera dopingprover har Svensk Antidoping gjort egna tester på de nya urinbehållarna.

 Testerna visade att behållarna gick att öppna efter nedfrysning. Svensk Antidoping stoppar därför all användning av dessa behållare.

– Tyvärr visade våra egna tester att det kan gå att öppna behållaren för urinprov efter nedfrysning utan att det lämnar tydliga spår på manipulation. Vi kommer därför att stoppa all användning av dessa flaskor i våra tester tills vidare, säger Peter Ström, tillförordnad chef Svensk Antidoping.

Svensk Antidoping har med omedelbar verkan beslutat att endast använda den tidigare modellen av urinflaskor.

– Alla inblandade parter arbetar intensivt med att hitta en lösning på problemet. Vi har kontakt med såväl andra NADO som WADA och Berlinger som är leverantören av urinkiten. Tills vidare gäller att vi inte utför urintester med de nya urinflaskorna, säger Peter Ström.

Som en följd av den manipulation av urinprover som upptäcktes efter OS i Sotji togs nya urinflaskor fram som inte skulle gå att manipulera. De tidigare använda urinflaskorna kunde endast manipuleras med hjälp av verktyg som lämnade tydliga märken. Bevisen från OS i Sotji har lett till att flera ryska utövare och även Ryssland som nation stängts av från deltagande i OS i Sydkorea. WADA har inlett en utredning tillsammans med tillverkaren av behållarna, Berlinger Special AG, för att hitta en lösning. 

För mer information kontakta

Peter Ström
Tf chef Svensk Antidoping
08-699 61 59

Anna Setzman
Pressansvarig Riksidrottsförbundet
070-564 52 16