Hem / Alla nyheter / Nyhetsarkiv / Unga ledare ett framgångsrecept i Järva

Unga ledare ett framgångsrecept i Järva

En kartläggning som SVT gjort med statistik från RF visar att idrotten lockar allt färre unga och trenden är tydligast i utsatta områden. Men flera goda exempel bryter mönstret – som basketklubben Järva i Stockholm.

SVT:s granskning pekar på en stor och viktig utmaning för idrottsrörelsen. Det handlar om hur idrotten ska kunna fortsätta välkomna och behålla alla, oavsett förutsättningar som bakgrund, kön eller ekonomisk situation. Med andra ord de bärande frågorna i idrottsrörelsens eget utvecklingsarbete Strategi 2025.

SVT lyfter flera positiva exempel där föreningar lyckas locka unga att idrotta. Husby och Rinkeby i nordvästra Stockholm och Tjärna Ängar i Borlänge sticker ut genom att ha många aktiva. Där idrottar mellan 60 och 70 procent av de unga mellan 7 och 20 år.

I Husby är basketen stor och BK Järva samlar många barn och ungdomar. Klubben har som så många andra svårt att få föräldrar att engagera sig. I stället har man satsat på att fostra unga ledare, mestadels tjejer. De yngsta är 13 år.

– När man säger Järva Basket så förknippas det med något bra och en härlig gemenskap, säger Jan Isaksson, klubbchef och en av eldsjälarna i BK Järva, till SVT.

Unga tränare blir förebilder för de yngre spelarna. Delaktighet och stolthet skapar sammanhållning.

– Vi har en familjekänsla. Det skapar mycket trygghet och gör att många vill vara med och spela. Man följer med en kompis och upptäcker att det är så himla kul. Så sprider det sig, säger Jan Isaksson.

SVT:s granskning visar vilken viktig roll föreningslivet spelar i samhället, särskilt i områden där människor har en tuffare vardag och föräldrar till idrottande barn inte har samma vana av ideellt föreningsliv.

– När föräldrar saknar kunskap och erfarenhet av föreningsliv, uppstår snabbt ledarbrist. Och utan ledare går klubben under. Denna utveckling har vi sett många exempel på, säger Johan R Norberg, professor i idrottsvetenskap vid Malmö Universitet och utredare vid Centrum för idrottsforskning, till SVT.

Läs mer och se tv-inslag

Så lyckas Järva basket få unga tjejer att idrotta

Basketspelaren Rana: ”På planen får jag visa vem jag är”

Tjärna Ängar bryter mönstret – många unga föreningsidrottar

Forssa BK en av klubbarna som satsar på gratis träning för ungdomar 

Här idrottar fler tjejer än killar – går mot trenden

Så gjorde SVT granskningen

För mer information om SVT:s granskning, kontakta:
Anna Setzman, pressansvarig Riksidrottsförbundet
08-699 61 79
This is a mailto link