Hem / Alla nyheter / Regeringen avvaktar med beslut om mer publik

Regeringen avvaktar med beslut om mer publik

Regeringen meddelade på torsdagen att den planerade lättnaden för idrotten att ta in mer publik får vänta med anledning av den ökade smittspridningen. RF har även haft möte med Folkhälsomyndigheten om smittläget och idrottens situation.

– Att minska smittspridningen går före idrott. Det har gällt från dag ett och gäller fortfarande. Därför har jag respekt för att regeringen avvaktar med beslutet om att tillåta mer publik, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Regeringens förslag var tidigare att idrotten från den 1 oktober skulle få släppa in mer publik på anvisade sittplatser. Nu avvaktar man med svar om eventuellt datum.

– Inom idrottsrörelsen precis som i samhället i stort är det extra viktigt nu att vi alla – ledare, idrottare och föräldrar – håller i och noga följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och de riktlinjer och protokoll som de olika specialidrottsförbunden har tagit fram. Så att vi stegvis kan öppna för både publik och fler deltagare, säger Björn Eriksson.

Regeringens och Folkhälsomyndighetens förbud och begränsningar får betydande ekonomiska konsekvenser för idrotten.

– Idrotten vill fortsätta ta ansvar och vår första prioritet är att bidra till minskad smittspridning men restriktionerna slår hårt mot idrotten och därför behöver regeringen fortsätta att stödja idrotten ekonomiskt 2021, säger Björn Eriksson.

Möte med Folkhälsomyndigheten

Under torsdagen träffade Riksidrottsförbundet, tillsammans med Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet, Folkhälsomyndigheten för att samtala om den senaste tidens utveckling kring ökad smittspridning. Mötet handlade om hur idrotten kan fortsätta ta ansvar för att kunna öppna upp för fler deltagare och fler åskådare, och samtidigt hjälpa till för minskad smittspridning.

– Det har varit ett bra och konstruktivt möte där våra specialidrottsförbund fått redogöra dels för hur de har förberett sig men dels också kring hur de hanterar de fall som nu kommit fram där ökad smittspridning skett, säger Björn Eriksson.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet 
070-626 46 06