Hem / Alla nyheter / Regeringen tar bort idrottsevenemang ur exportstrategin

Regeringen tar bort idrottsevenemang ur exportstrategin

Regeringen tar bort idrottsevenemang i sin nya export- och investeringsstrategi. Samtidigt visar en färsk rapport att VM i skidskytte och alpint haft väldigt positiva effekter för Jämtlands län.

Strategin syftar till att Sveriges export och konkurrenskraft ska öka. Sverige ska locka utländska investeringar, kompetens, talanger och besökare. I det inkluderas satsningar för ökad turism.

Idrottsevenemang är däremot borttaget i den nya export- och investeringsstrategin.

– Det är positivt att regeringen ser kraften i turismen som tillväxtmotor, och omvänd export i och med att personer kommer till Sverige och upplever och konsumerar. Men jag är besviken på att regeringen tar bort idrottsevenemang när man gör om exportstrategin, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

En helt färsk rapport från Mittuniversitetet visar att VM i skidskytte i Östersund och VM i alpin skidåkning i Åre i början av 2019 gav ekonomiska effekter för Jämtlands län på 176 miljoner kronor. Den turistiska efterfrågan ökade med motsvarande 166 personers årsarbete. Dessutom ökade stoltheten för regionen bland länets befolkning tack vare mästerskapen.

RF hoppas nu att regeringens kommande strategi om en hållbar turism och växande besöksnäring 2020–2030, som näringsminister Ibrahim Baylan ansvarar för, ska vara en plattform för satsningar på att tillvarata besöksnäringens potential.

– Vi hoppas verkligen att idrottsevenemang får en mer framträdande plats i den för oss ännu viktigare tioåriga besöksnäringsstrategin. Idrottsevenemang – oavsett om det är VM i skidskytte i Östersund eller den årliga ungdomsturneringen i Eslöv – är en anledning att resa som skapar tillväxt, säger Björn Eriksson.

För mer information kontakta
Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Leveransadress:

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm för företagspaket och transporter