Hem / Alla nyheter / Skarpare verktyg mot matchfixning

Skarpare verktyg mot matchfixning

Riksidrottsförbundet välkomnar de nya krav och möjligheter för att motverka matchfixning som presenterades idag av utredningen om åtgärder mot matchfixning och olicensierad spelverksamhet.

– Gunnar Larssons förslag mot matchfixning innebär att vi slipar de verktyg som finns rejält. Om de blir verklighet kommer vi tillsammans försvåra avsevärt för matchfixarna, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Utredningen om åtgärder mot matchfixning och olicensierad spelverksamhet presenterade sitt betänkande idag. Där föreslås bland annat att ett idrottsförbund som misstänker brott mot idrottens matchfixningsreglemente ska kunna begära att spelbolagen kontrollerar dessa misstankar mot sin data.

– Vi vet att för många idrottare är hotet om avstängning från idrotten mer avskräckande än straff i form av dagsböter. Jag är mycket glad att utredaren ser kraften i idrottens eget bestraffningssystem och att det ska få möjlighet att verka fullt ut, säger Björn Eriksson.

Vidare föreslås skarpare krav på spelbolagen att dela information till Polismyndigheten och Spelinspektionen vid misstänkt matchfixning.

– Det är självklart att spelbolag som har licens att verka i Sverige ska göra allt de kan för att motverka matchfixning. Det här är ett steg i rätt riktning, säger Björn Eriksson.

Spelinspektion förslås bli ett starkare och tydligare nav för att samla, sammanställa och dela information om misstänkt matchfixning. Samt att myndigheten får nya verktyg i att motverka olicensierat spel.

– Vi behöver hjälpas åt att hålla bovarna borta. Samverkan mellan myndigheter och mellan myndigheter och oss andra aktörer är en framgångsnyckel som nu kan dyrka upp nya lås, säger Björn Eriksson.

Mer om utredningens förslag

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06