Hem / Alla nyheter / Viktigt att samordning kring fysisk aktivitet nu rivstartas

Viktigt att samordning kring fysisk aktivitet nu rivstartas

Per Nilsson, rektor vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är utsedd till nationell samordnare med uppgift att främja fysisk aktivitet bland Sveriges invånare. Det meddelade regeringen idag.

– Ett mycket positivt besked att denna ansvarsfulla uppgift tas om hand av GIH som har stor erfarenhet och kunskap i dessa frågor. Jag räknar med att arbetet rivstartar. Vi vet alla att stillasittandet ökade redan före pandemin och flera forskningsrapporter visar att fler rör sig allt mindre under coronakrisen, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Uppdraget består av att lämna förslag på åtgärder som främjar fysisk aktivitet. GIH meddelade idag att de skapar en kommitté där Caroline Waldheim, ansvarig för samhällskontakter och EU-stöd på Svenska Fotbollförbundet och tidigare idrottspolitiskt sakkunnig på Socialdepartementet, också ingår.

– Idrottsrörelsen gör tillsammans ett fantastiskt arbete med 3,3 miljoner medlemmar. Men vi måste tillsammans med andra aktörer göra ännu mer för att motverka den samhällsutveckling vi ser. Att idrotta och vara fysiskt aktiv gör att du mår bättre både fysiskt och psykiskt och då behövs samverkan, nationella insatser och resurser för att få fler i rörelse, säger Stefan Bergh.

Samordningsuppdraget ska slutföras den 1 mars 2023.

Till regeringens pressmeddelande

Till Gymnastik- och idrottshögskolans pressmeddelande

För mer information kontakta

Anna Setzman
Pressansvarig Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-564 52 16
Pressjour: 08-699 61 90