Hem / Alla nyheter / Andreas Kramer – en av 72 idrottare som tilldelas elitidrottsstipendium

Andreas Kramer – en av 72 idrottare som tilldelas elitidrottsstipendium

Tre idrottare från Sävedal, Östersund och Frösön som får Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2018-2019. Hela listan med 72 elitidrottsstipendiater får du här.

​800 meterslöparen och silvermedaljören från friidrotts-EM Andreas Kramer, EM-guldmedaljören Cajsa Grape från draghundsportförbundet och längdskidåkaren Zebastian Modin som vann silver i sprintskidåkning vid Paralympics är tre av de idrottare som får Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2018-2019. Hela listan med 72 elitidrottsstipendiater får du här.

Elitidrottsstipendiet delas varje år ut till elitidrottare på landslagsnivå som studerar på minst halvfart på universitet, högskola eller annan postgymnasial utbildning. Svenska Spels stöd ger möjlighet för 75 stipendium på 50 000 kronor vardera. Liksom 2018 är det i år övervägande kvinnliga elitidrottare som tilldelas stipendiet, 61 procent kvinnor, 39 procent män.

– I år är det extra intressant att se hur väl inkludering av paraidrott in i flera specialidrottsförbund fungerar. Såväl bordtennis som cykel och simning har paraidrottare som stipendiater. Tidigare låg dessa idrotter i ett separat förbund. Att vi nu ser dem representera sina respektive specialidrottsförbund med fantastiska resultat i kombination med studier gör oss nöjda och stolta över pågående inkluderingsarbete. Mycket mer jobb finns att göra, men vi är på god väg, säger Liselotte Ohlson, avdelningschef för elitidrottsstöd på Riksidrottsförbundet.

Förutom ekonomiskt stöd ingår också resursstöd från Riksidrottsförbundet i idrottspsykologi, idrottsmedicin och idrottsfysiologi inklusive idrottsnutrition. Och inte minst, ett läger under tre dagar på Bosön med deltagande på Idrottsgalan den 21 januari 2019.

– Svenska Spel har ett stort engagemang för svensk idrott och vill så långt det är möjligt skapa så goda förutsättningar som möjligt för dess utövare. Att kunna vara med och erbjuda dessa idrottare möjligheter att kombinera en elitsatsning med studier innebär att vi även är med och skapar möjligheter efter den avslutade idrottskarriären.Vi bidrar till att ta svensk idrott framåt, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef Svenska Spel.

Stipendiet delas officiellt ut i samband med Idrottsgalan den 21 januari 2019. 

Fakta elitidrottsstipendiet 2018-2019

Antal sökande var 420 idrottare.

De sökande var från 57 olika specialidrottsförbund.

Av de 420 sökande var 193 män (46 procent) och 226 kvinnor (54 procent).

72 (+3) stipendium á 50 000 kronor. Tre paraidrottare har fått stipendium även för sin ledsagare som är en förutsättning för elitsatsningen.

Stipendiater från 45 olika specialidrottsförbund.

44 av stipendiaterna är kvinnor (61 procent) och 28 är män (39 procent)

Alla 72 stipendiater håller landslagsnivå i sin idrott, ett flertal har medverkat på EM, VM, Paralympics eller OS (junior/senior) och ett antal har tagit medalj på internationella mästerskap.

Av de 72 förslagna stipendiaterna studerar 68 program på Universitetet/Högskola, några exempel på utbildningar är jurist, läkare, förskolelärare och sjuksköterskeprogrammet.

31 stipendiater studerar vi så kallade Riksidrottsuniversitet, 14 vid Elitidrottsvänliga lärosäten, 16 på andra universitet och högskolor, 3 på folkhögskola och 2 på yrkeshögskola. Att så många går på Riksidrottsuniversitet och Elitidrottsvänliga lärosäten är ett tecken på såväl behov av stöd för landslagsaktiva efter avslutade gymnasiestudier som att det system som är under uppbyggnad är på rätt väg.

Elitidrottsstipendiet är en del av Riksidrottsförbundets elitidrottsstöd till specialidrottsförbunden. Det innebär att de sökande prioriteras av respektive förbund.

Här finns hela listan med elitidrottsstipendiater 

För mer information kontakta

Liselotte Ohlson 
Chef elitidrottsstöd, Riksidrottsförbundet
070-863 09 34

Johan Söderkvist
PR Svenska Spel 
070-24 53 116

Leveransadress:

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm för företagspaket och transporter