Hem / Alla nyheter / Årets idrottsförening – barns delaktighet och påverkan

Årets idrottsförening – barns delaktighet och påverkan

Nu kan vi presentera de fyra finalisterna i Årets idrottsförening, RF:s egen kategori i Folkspels Årets Eldsjäl. Temat i år är barn och ungdomarnas delaktighet och demokratiska rättighet att vara med och påverka sitt föreningsliv.

De fyra finalisterna är: Julle United Dansförening, Höllvikens Boxningsklubb, Västerhaninge IF och Alvik Basket.

Julle United Dansförening

Julle Uniteds runt 300 medlemmar tränar och tävlar i cheerleading, drill och dans – både bredd och elit. Barnens påverkan har alltid varit en grundpelare i föreningens arbete. De aktiva är med och utformar träningar och uppvisningar och har en given plats i kommittéer och styrelse.

– Det gör att de aktiva känner sig mer delaktiga. De känner att det är deras förening. Det bidrar till att vi kan känna oss som en Jullefamilj, säger verksamhetschefen Emelie Holmberg. 

Längre artikel om Julle United

Höllvikens Boxningsklubb

I Höllvikens Boxningsklubb har ungdomarna en egen styrelse och barnen blir ledare tidigt. 15 tjejer och killar i åldern 10 till 14 år håller i träningspass. När de får ta ansvar växer de som personer – och föreningens framtid säkras. Medstämmandet gäller både stort och smått. Det kan vara önskemål om uppfräschning av duschar eller drömmen om att få vara med och påverka hur de nya matchställen ska se ut.

– Alla lyssnar på oss unga och vi har verkligen stort inflytande och kan göra våra röster hörda. Det är så bra på alla möjliga sätt, att vi har så mycket att säga till om. Det gör nog att många stannar i föreningen, säger 16-åriga Isabelle Dahlquist i föreningens ungdomsstyrelse.

Längre artikel om Höllvikens Boxningsklubb

Västerhaninge IF

Västerhaninge IF söder om Stockholm är en breddförening i fotboll för barn och ungdomar. Föreningen jobbar utifrån ett helhetsperspektiv där demokrati och delaktighet är självklarheter. Barnen och ungdomarna har tillsammans med föreningens ordförande och värdegrundsansvariga skissat fram en värdegrund som ska genomsyra hela verksamheten.

– Vi lever våra värderingar som bygger på en värdegrund i 360 grader. Genom att vi sätter spelaren i fokus kan vi följa denne i sin utveckling genom hela sin spelartid i Västerhaninge IF, säger Vivi Darla, värdegrundsansvarig.

Längre artikel om Västerhaninge IF

Alvik Basket

Barnkonventionen är i centrum i föreningen där barnen, förutom trivsel och gemenskap, ska känna sig sedda och hörda när beslut tas. Varje röst är lika mycket värd. Varje lag har två spelarrepresentanter som för de aktivas tankar och önskemål vidare till styrelsen och kansliet. Eftersom alla inte vågar ta plats och prata högt i grupp har Alvik Basket loggböcker.

– Där kan de aktiva skriva ner sina tankar. Vill man föra något vidare ger man loggboken till sin coach som i sin tur tar boken vidare till styrelsen, säger föreningens kommunikationschef Martina Elliot.

Längre artikel om Alvik Basket

Vinnaren i Årets idrottsförening utses av en jury från Riksidrottsförbundet och Folkspel. På Eldsjälsgalan den 19 april får vi reda på vilken förening som har valts ut. Galan direktsänds på Expressen.se med start 20.00.

Mer om Årets idrottsförening på Folkspels webbplats