Hem / Alla nyheter / Coronakrisen kräver uthållighet – tillsammans

Coronakrisen kräver uthållighet – tillsammans

I dag har Sverige och idrottsrörelsen varit i krisläge i nästan två månader. RF vill tacka alla förbund, föreningar och idrottsledare för visad solidaritet i en svår tid – men också uppmana alla att fortsatt och tillsammans vara uthålliga.

Idrottsförbund och idrottsföreningar kämpar med att bedriva så mycket verksamhet som möjligt utifrån de riktlinjer som finns. Att fortsätta erbjuda inte bara idrott utan också en plats att må bra på, tänka på något annat och vara del av sin idrottsgemenskap.

Riksidrottsförbundet har en kontinuerlig dialog med Folkhälsomyndigheten för att så mycket idrottsverksamhet som möjligt ska kunna genomföras.

– Vi har full förståelse för att suget efter idrott är jättestort och att saknaden efter en vardag är stor både bland de aktiva som vill tävla och spela, bland media som vill sända och åskådare som vill följa. Men inget är som det någonsin varit i Sverige. Förutom sorgen för de som förlorar nära och kära riskerar företag att gå under, människor förlorar sina jobb. Krisen drabbar hela samhället. Detta är inte över och nu gäller det att vi fortsatt och tillsammans är uthålliga då det som vi måste sätta främst är att bidra till att begränsa smittspridningen, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd som gäller idrotten är fortsatt följande:

  1. Undvika närkontakt mellan idrottsutövare
  2. Om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus
  3. Skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper
  4. Begränsa antalet åskådare och undvik trängsel
  5. Undvika onödiga resor i samband med idrottsutövande

Sedan den 16 april finns ett undantag i punkt 3 som gör att barn och ungdomar till och med 18 år kan spela matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper. Detta gäller om man gör en riskbedömning, följer övriga fyra råd (se ovan) och tar hänsyn till förbudet mot sammankomster och tillställningar med fler än 50 personer. Folkhälsomyndigheten påminner också om att bara friska, symtomfria personer ska delta i tävling eller match och att det ska finnas goda möjligheter att tvätta händerna.

– Det idrotten gör under denna samhällskris gör verkligen skillnad. Det gäller både när vi följer de råd som vi fått och ställer in idrott men också när vi ställer om och hittar nya sätt att fortsätta träna för att vara en kraft för bättre folkhälsa, säger Björn Eriksson.