Hem / Alla nyheter / Corona slår hårt mot förbund och stora evenemang

Corona slår hårt mot förbund och stora evenemang

Bilsportförbundet och Cheerleadingförbundet har drabbats hårdast på förbundsnivå av coronakrisen. Även förbund med föreningar som arrangerar stora evenemang drabbas hårt. Med hjälp av stödet de nu får hoppas de kunna återkomma med evenemangen 2021.

Igår beslutade Riksidrottsförbundet styrelse att 3500 föreningar och 41 förbund och dess distrikt kommer få ta del av det stödpaket om 500 miljoner kronor som regeringen beslutade om i slutet av mars.

Idag, fredag, får alla specialidrottsförbund besked om vilket stöd de får för sin nationella verksamhet. De två förbund som har påverkats mest negativt är Svenska Bilsportförbundet och Svenska Cheerleadingförbundet.

– Det här stödet är helt avgörande för oss. Vi har ett tapp på 15 miljoner under våren. Det här stödet på närmare 9 miljoner kronor ger oss möjlighet att över huvud taget av klara verksamheten, säger Anna Nordkvist, generalsekreterare Svenska Bilsportförbundet.

Förbunden för de stora lagidrotterna får en summa att fördela mellan sina elitföreningar. De förbund som har föreningar som arrangerar stora motionslopp eller turneringar får en summa att fördela vidare för dessa evenemang, som exempelvis handbollsturneringen Partille cup.

– Vi är världens största ungdomsturnering i handboll med 1 400 lag och 24 000 spelare. Ett vanligt år omsätter Partille Cup 50 miljoner kronor. Det här stödet på drygt 4 miljoner gör att vi har klart bättre förutsättningar att klara ekonomin i år, säger Fredrik Andersson, generalsekreterare för Partille cup.

– Det känns bra att vi kan få dessa stora evenemang att fortsätta när pandemin ebbar ut. De är mycket viktiga som intäkt för många barn- och ungdomsföreningar och för folkhälsan, säger Björn Eriksson.

Många föreningar har fortsatt stora problem då restriktioner och förbud att ha publik, genomföra större ungdomsturneringar eller genomföra större motionslopp fortsätter gälla över sommaren och troligen en bit in på hösten.

– Vår bedömning är att idrottsrörelsen förlorar ytterligare mer än 1,2 miljarder kronor om restriktionerna ligger kvar till början av hösten. Jag hoppas regeringen förstår den svåra situation som många föreningar befinner sig i och förlänger stödpaketet med 500 miljoner till sista september, säger Björn Eriksson.

Lista på fördelning av stöd per specialidrottsförbund

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06