Hem / Alla nyheter / Debatt: Äldrelyftet behövs

Debatt: Äldrelyftet behövs

I maj 2018 stod finansminister Magdalena Andersson och dåvarande äldreminister Lena Hallengren i boxningsringen på Narva boxningsklubb i Stockholm och lovade att om de vann valet skulle de satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre.

Med anledning av att presentationen av regeringens höstbudget börjar närma sig har pensionärsorganisationerna och Riksidrottsförbundet idag en debattartikel i Dagens samhälle om att regeringen behöver tänka om när det gäller statligt stöd för ett Äldrelyft.

– Vi vet att effekten av träning för äldre är stor – idrott och motion bidrar till att många håller sig friska, ger lust och glädje i fritiden, minskar risken för skador och bidrar till socialt sammanhang och gemenskap. Med ett långsiktigt nytt statligt stöd för idrott för äldre skulle vi kunna bidra än mer, säger Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet.

Efter valet beslutade riksdagen om en budget där Moderaterna och Kristdemokraterna gjorde verklighet av ett statligt stöd till idrott för äldre. Men i vårbudgeten 2019 valde Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna att plocka bort denna hälsosatsning.

– Detta gjorde oss både förvånade och besvikna, mot bakgrund dels av Socialdemokraternas vallöfte dels av att den klubbade M- och KD-budgeten för 2019 innehöll en sådan satsning på äldres träning och motion. Det är både märkligt och synd att regeringen och dess samarbetspartier valde att inte prioritera den potential och nytta som pensionärsorganisationerna och idrottsrörelsen har i att få äldre i rörelse, säger Björn Eriksson.

Tillsammans har vi organisationer konkreta förslag på hur vi vill genomföra ett äldrelyft. Men då krävs ett statligt stöd för mer träning och gemenskap för äldre. Vi skulle kunna förbättra tillgången till mötesplatser och anläggningar på dagtid för fysisk aktivitet. Vi skulle kunna göra en folkbildningssatsning på mat och måltid. Detta skulle kunna bidra till att fler äldre mår bättre och orkar mer samt till ökad gemenskap för att minska ensamhet och isolering.

– Vi hoppas att regeringen och dess samarbetspartier nu har tänkt om och föreslår ett statligt stöd till ett äldrelyft i höstbudgeten, säger Björn Eriksson.

För mer information kontakta

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet

070-626 46 06

Leveransadress:

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm för företagspaket och transporter