Hem / Alla nyheter / Det här gäller för inomhusidrott och närkontakt

Det här gäller för inomhusidrott och närkontakt

RF får många frågor om hur man ska tänka kring inomhusidrott och idrott med närkontakt, utifrån Folkhälsomyndighetens allmänna råd till idrotten. Här reder vi ut läget just nu.

Vad gäller för inomhusidrott?

I Folkhälsomyndighetens allmänna råd till idrotten står att idrottsföreningar ”när det är möjligt bör hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus”. Folkhälsomyndigheten har i dialog med RF förtydligat att det innebär att när det inte är möjligt att bedriva idrott utomhus får verksamheten bedrivas inomhus.

För träningar och andra idrottsaktiviteter som inte kan bedrivas utomhus gäller de allmänna råden för inomhusaktiviteter och Folkhälsomyndighetens rekommendationer i övrigt. Folkhälsomyndighetens förtydligande innebär att de idrotter som inte har möjlighet att bedriva verksamheten utomhus nu kan planera för en ansvarsfull uppstart av verksamheten inomhus.

Vad gäller för idrotter med närkontakt?

Folkhälsomyndigheten meddelade den 29 maj att myndighetens föreskrifter och allmänna råd kommer att ändras den 14 juni. Bland annat kommer rådet om att undvika närkontakt mellan idrottsutövare att tas bort. RF:s tolkning är därmed att även idrott där mycket närkontakt förekommer kan genomföras efter den 14 juni, så länge Folkhälsomyndighetens råd följs i övrigt.

RF menar samtidigt att idrotter där mycket närkontakt förekommer har ett särskilt stort ansvar i att utarbeta detaljerade riktlinjer för att minska risken för smittspridning.

Kom ihåg: Förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer gäller fortsatt för alla idrotter även efter den 14 juni, liksom Folkhälsomyndighetens råd att begränsa antalet åskådare och att undvika trängsel.

Kontakta ditt specialidrottsförbund om vad som gäller för just din idrott.

Kontakta RF på This is a mailto link för övriga frågor om corona och idrott.