Hem / Alla nyheter / Dröj inte med besked om förlängt krisstöd

Dröj inte med besked om förlängt krisstöd

Regeringen måste förlänga krisstödet till idrottsrörelsen och det är viktigt med en mer flexibel tolkning av gränsen på 50 personer vid idrottstävlingar. Det är RF och referensgruppen med specialidrottsförbund överens om, efter onsdagens möte.

Många specialidrottsförbund och idrottsföreningar har haft det tufft under coronakrisen med inställda evenemang, anpassad verksamhet och stora ekonomiska och idrottsliga konsekvenser.

Under våren samlades en referensgrupp med tio specialidrottsförbund för att diskutera principer för fördelningen av det första stödpaketet som regeringen tilldelade idrottsrörelsen. Denna referensgrupp har nu återigen samlats för att diskutera de utmaningar idrottsrörelsen står inför i en fortsatt pandemi.

– Jag är tacksam över de kloka inspel som referensgruppen ger Riksidrottsförbundet och vi är överens om vikten av att regeringen måste förlänga det ekonomiska stödet med 500 miljoner kronor för tredje kvartalet. Vi har även diskuterat de utmaningar som finns när det gäller gränsen på 50 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar och att det är viktigt och att det blir en mer flexibel tolkning. Dels när det gäller antal deltagare (när evenemangen genomförs på stora ytor) och dels vad gäller möjligheten att ha fler åskådare på tävlingar och matcher, säger Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Riksidrottsförbundet för löpande dialog med Folkhälsomyndigheten och Polisen kring förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än 50 personer. Frågorna berör hela regeringen och det är ansvarsområden som delas av flera statsråd. Om pandemin fortsätter kommer vi att drabbas ytterligare även under fjärde kvartalet och det är viktigt att vi hittar en flexibel lösning.

– Politikerna har inte gett något nytt besked om mer statligt stöd till förbund och föreningar som blöder ekonomiskt trots att de vet att idrottsrörelsen kommer förlora ytterligare minst 1,2 miljarder kronor om rådande coronarestriktioner kvarstår till och med september. Vi vet att vi inte kan räkna med att bli fullt ut kompenserade och vi har respekt för att det är många samhällsområden som drabbas hårt i denna pandemi. Men vi behöver ett positivt besked nu, säger Björn Eriksson.

Fakta: Referensgrupp från SF

Fotboll – Karl-Erik Nilsson
Ishockey – Anders Larsson
Friidrott – Johan Storåkers
Skidor – Karin Mattsson
Innebandy – Märit Bergendahl
Svemo – Håkan Leeman
Cykel – Stefhan Klang
Orientering – Maria Krafft Helgesson
Budo- och kampsport – Mona Lundkvist
Parasport – Åsa Llinares Norlin