Hem / Alla nyheter / En idrottsrörelse för alla – mot rasism

En idrottsrörelse för alla – mot rasism

I idrottens värdegrund uttrycks allas rätt att vara med. Var du kommer ifrån och vilken hudfärg du har ska inte spela någon roll. För att se till att det verkligen är så krävs ett medvetet arbete och kunskap om normer, makt och privilegier.

Här är några exempel på vad ni kan göra i ert förbund eller er förening för att lära er mer, medverka till en inkluderande idrott utifrån vår gemensamma värdegrund och stå upp mot rasism:

  • Fundera på vilka personer som har lättast att passa in i verksamheten idag – har alla samma möjlighet? Använd gärna samtalsunderlaget På spaning för en inkluderande idrott för fler frågeställningar.
  • Fundera på hur vithetsnormen präglar din förening. Vad kan ni göra för att säkerställa att ingen behandlas sämre eller har sämre möjligheter att utöva eller leda sin idrott beroende på hudfärg?
  • Hur ser det ut i styrelsen, bland ledare och aktiva? Finns en bredd, eller är grupperna homogena när det gäller hudfärg och etnicitet? Varför i så fall?
  • Fundera på om rasistiska uttryck eller stereotypiseringar av människor förekommer. Hur hanterar ni det i så fall? Kom ihåg: Den som passar in i vithetsnormen och till exempel har ljus hudfärg har stor möjlighet att lyfta frågan och säga ifrån mot rasistiska uttryck och liknande. Det är aldrig den som är utsatt som ska behöva säga ifrån.
  • Gör gärna Teflontestet själv eller Privilege walk med din styrelse/förening. Det hjälper er att synliggöra era egna privilegier och hur olika aktiva eller ledares upplevelser av samma förening eller miljö kan vara beroende av vilka de är.
  • Spela Reality Check – Sveriges första app mot rasism. Spelet är utformat för åldrarna 13–19 år och utmanar både fördomar och normer. Med bas i ungas egna berättelser om rasism har vi skapat ett spel som porträtterar vardagsrasismen som många unga idag utsätts för.

För frågor om inkluderande idrott, kontakta:

Lillemor Lindell
Samordnare inkludering, jämlikhet, integration
08-699 60 13
This is a mailto link

Sofia B. Karlsson
Sakkunnig och utbildningsansvarig inkludering
08-699 61 77
This is a mailto link